En dröm för Malka Oil

Ett bud på Malka Oil? Blev det verklighet vore det en dröm för det skadeskjutna oljebolaget. Uppgifterna på tisdagen får ses som signaler till andra spekulanter att höra sig.

Uppgifterna i den ryska tidningen Kommersant att de båda svenskryska oljebolagen Alliance Oil, före detta West Siberian, och Malka Oil är i diskussioner om ett bud på Malka-oljefält togs emot av börsen med upphöjt lugn. Kursen i Malka steg ineldningsvis på tisdagen med 3 öre, cirka 15 procent, men föll senare tillbaka. Och beskedet från Malka Oils vd Maks Grinfeld är relativt tydligt för att komma från ett bolag som pekats ut som uppköpskandidat:

– Vi har inget officiellt bud att ta ställning till. Vare sig från Alliance Oil eller någon annan. Vi har inga förhandlingar med Alliance Oil eller någon annan.

Nej. Det är nog sant. Och det formella budet dröjer antagligen. Om det ens blir verklighet. Men skulle Malka Oil bli föremål för ett uppköp vore det antagligen det bästa som kunde ske med det First North-noterade bolaget som nu äntligen är på rätt väg efter ett drygt år av ekonomiska problem och inbördesstrider i ledningen.

I väntan på det formella budet ägnar sig Malka Oil-ledningen åt samarbetsdiskussioner och för samtal om att slå samman olika verksamheter.

För Malka Oil-ledningen har i praktiken redan öppnat för ett djupare samarbete eller en fusion. Det hette, när Affärsvärlden intervjuade Maks Grinfeld i augusti(läs intervjun här)att de många mindre oljebolagen i Ryssland alla pratar med varandra för att nå samordningsfördelar och minska kostnaderna.

Han berättade redan då att det i hans uppdrag ingick att ”titta på samarbeten med andra bolag”:

– Mitt uppdrag är att vända förlusten till en vinst och expandera bolaget på den ryska marknaden, bland annat genom att titta på samarbeten med andra bolag.

Hur stor är chansen/risken att bolaget blir uppköpt inom ett par år?

– Allt är till salu om priset är det rätta. Kommer det ett bud så ska vi presentera det för aktieägarna, sade han då.

Skulle Alliance Oil ta över Malka Oil vore det som om att svälja en munsbit. Mätt i börsvärde är Alliance ungefär 20 gånger större än Malka. De bägge bolagen samarbetar redan och har gjort så länge. Alliance Oil är kund till Malka samtidigt som diskussionerna om fördjupat samarbete i någon form har intensifierats.

– Vi tittar på hur våra företag på plats i Tomsk kan samarbeta för att effektivisera, speciellt på logistiksidan – att samordna leveranser inom pipeline-systemet, säger Maks Grinfeld till Direkt.

På frågan om det i en samarbetsdiskussion, i och med att bolagen knyts allt närmare varandra, kan bli aktuellt att ta upp samtal om fusion eller sammanslagning i någon form svarar Maks Grinfeld, nu som tidigare, att det kan bli aktuellt om båda bedömer att det finns synergieffekter, till exempel vid en sammanslagning eller försäljning.

Tydligare än så kan en ”Till salu-annons” nästan inte formuleras. Buduppgifterna som blev kända på tisdagen får antagligen skrivas upp på kontot för kursvård och är ett sätt att tala om för andra spekulanter att det är dags att höra av sig om det finns intresse att vara med och bjuda.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.