Krönika Grön omställning
Solcellernas solförmörkelse – konkurserna ökade 57% i första kvartalet

147 installatörer av solceller gick i konkurs i Sverige 2024. Under första kvartalet 2025 har 55 företag gått i konkurs. Samma period 2024 skedde 35 konkurser inom sektorn, vilket motsvarar en ökning med 57%. Detta enligt siffror från sol- och batteri-sajten Laddtorsk.
Efterfrågan imploderar
Tidigare i år har SVT visar hur efterfrågan på solceller minskade drastiskt 2024.
Den installerade kapaciteten ökade förvisso även under 2024. Men för installatörer av solceller är detta en klen tröst då de är beroende av nya installationer. Om de nya installationerna minskar är det väsentligt färre arbeten som ska göras.
En tillväxttakt på 109% respektive 88% för åren 2022 och 2023 byttes mot en kraftig kontraktion 2024. Nyinstallationerna krympte med 61% 2024.
Stora konkurser
Enligt Laddtorsk var den största konkursen hittills i år 2Electrify, ett bolag som omsatte lite mer än 150 Mkr förra året. 2024 års största konkurs var Eways AB som omsatte 261 mkr det föregående året. I övrigt framstår branschen som ganska fragmenterad med många små, lokala aktörer.
Affärsvärlden har tidigare dokumenterat att börsnoterade aktörer som Soltech och Midsummer haft betydande ekonomiska problem. Bristande lönsamhet och missförhållanden har dessutom dokumenterats vid Sveriges största solcellsinstallatör Svea Solar.
Konkursernas orsaker
SVT skriver att tillväxten var hög 2022 och 2023 på grund av de höga elpriserna under 2022. Alltfler försökte göra sig mindre beroende av elpriserna. Utöver detta anges även stiltje inom byggsektorn och generell lågkonjunktur som de huvudsakliga orsakerna till att efterfrågan fallit samman.
Man kan också fråga sig i vilken utsträckning marknaden nu är mättad på solceller efter några år av brant tillväxt.
Vindkraften har brottats med negativa elpriser och det vore intressant att utreda i vilken utsträckning även solcellsinstallationerna har påverkats under 2023 och 2024.
Från 1 juli 2025 sänks dessutom subventionerna för solceller från 20% till 15%. 1 januari 2026 kommer skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el att tas bort.
Mot bakgrund av detta lära nog solcellernas solförmörkelse fortsätta ett tag till.
Läs mer:
Soltech – kollaps i Spanien och Nederländerna
Kraftiga problem för Mix solcellsbolag
Gröna börsbubblor skapas av klimathjältar, expolitiker och bidrag
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor