Det här är bara början

KRÖNIKA
Det här är bara början - 10_Olof_Manner_binary_6890523.png

För något år sedan skrev jag en krönika om de makroekonomiska effekter som kunde följa av orkaner, cykloner och tyfoner som allt oftare drabbade utsatta områden runt om i världen. Efter denna sommar behöver jag inte längre lyfta blicken lika högt. Det räcker med att, i mitt fall bokstavligen, gräva där jag står och studera de mikroekonomiska effekterna av en ovanligt het och torr sommar och hur de påverkat mig personligen.

Jag har sedan barnsben tillbringat somrarna i Bohuslän. Aldrig någonsin har jag varit med om en period som varit så varm och torr. De direkta ekonomiska konsekvenserna för egen del har inskränkt sig till att behöva reparera en väg som försvann då första, och enda, nederbörden på två månader kom i form av ett veritabelt skyfall som den torra marken inte förmådde suga upp. Grusvägen åkte ut i havet. En ny brunn måste också borras då grundvattnet sjunkit och sinat nuvarande brunn. Jag har nog ändå kommit billigt undan.

De som har sin utkomst av naturnära verksamheter har i många fall drabbats mångdubbelt värre och effekterna av deras umbäranden lär påverka såväl inflation som ekonomisk aktivitet och därmed min (och din!) ekonomi under lång tid framöver. Skogsbränder, och uppskjuten skogsavverkning, till följd av torra marker, medför högre virkes- och massapriser. I förlängningen kommer kanske byggmaterial och möbelpriser att påverkas. Köttpriser förväntas falla beroende på nödslakt, vilket i sin tur beror på foderbrist. Eller snarare högre priser på foder. Den framtida bristen på nötkreatur som följer av dagens nödslakt lär också bli kännbar i framtiden. Skördarna är på sina håll de sämsta i mannaminne, vilket kommer att påverka export- och importflöden, prisbilder och handelsbeteenden. Energipriser som – på grund av ett högre oljepris – stigit de senaste åren, har nu blivit än högre när stora delar av den vattenkraftsbaserade svenska elproduktionen upplever sin största vattenbrist på tio år. Det har lett till rekordhöga elpriser. Jag noterar också att elproduktionen från kärnkraftverken minskat då de höga havsvattentemperaturerna påverkar förmågan att kyla ner reaktorerna. Ännu högre elpriser.

Men vädereffekterna sträcker sig längre än så. Jag vågar lova att EU-sympatierna ökat denna sommar, efter att polska brandbilskaravaner åkt på triumfresa genom Sverige, och franska och italienska brandbekämpningspiloter bjudits på kaffe med dopp i folkhemmen. Politiska partier med stark miljöanknytning lär få ett lyft i den kommande valrörelsen men miljöfrågor kommer också ta en större plats hos övriga partier. Politiken påverkar ekonomin – din och min.

Statsfinanserna har redan påverkats. Bönder har fått statsbidrag. Investeringar i kris- och brandberedskap har utlovats samtidigt som järnvägsrälsen har haft så många fall av solkurvor att den på sina håll liknat halvkokt spagetti. Det har lett till inställda avgångar utan motstycke. Och fler investeringar. Dessa utgiftsökningar fanns näppeligen inte med hos finansdepartementet i början av året. Om det volatila vädret inte är en dagslända, utan en trend som växer sig starkare, lär investeringar i infrastruktur som klarar värme, översvämningar (kom ihåg våren), torka och annat behöva öka framledes. Och detta gäller som bekant inte bara i Sverige. Hela Europa drabbas nu av följdeffekterna av ett mer volatilt klimat med värmerekord och vattenbrist.

Som gammal räntehandlare har väder och klimat alltid varit något man måste bevaka. Men det har ofta följt cykliska eller årstidsmässiga mönster och man har vetat ungefär vad man kan förvänta sig, om än med vissa variationer. Nu är det annorlunda. Förändringarna är skarpare, effekterna större och oförutsägbarheten påtaglig. I alla fall för mig som inte är miljöexpert. Dock har jag följt ekonomi, politik och finansmarknader under så lång tid att jag med säkerhet kan säga att väderaspekter, i alla fall under mitt mer än trettioåriga yrkesliv, aldrig haft en så stor påverkan på ekonomin som i dag. Och då har jag ändå en känsla av att de största effekterna av sommarens värmebölja ligger framför oss.

Analyschef på Swedbank som medverkar i Affärsvärlden med en krönika var fjärde vecka.

Nöjda och brunbrända

Trots allt elände som kommer av det ovanliga vädret, har det varit en fantastisk sommar på många sätt. De positiva effekterna av människor som kommer tillbaka till sina arbeten, nöjda, brunbrända och utvilade ska inte heller underskattas. Hur det påverkar ekonomin är svårare att mäta men jag känner mig i alla fall redo att hugga i igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets