Bankbytet blev vändpunkten för Rossignol

Rossignols utmaning var något som många företag stöter på: att kassan sinar trots att verksamheten går bra. Men vändningen kom från ett oväntat håll.
Frederic Regert, Rossignols finanschef.

Advertisement

Skidtillverkaren drev en strikt säsongsbaserad verksamhet med stora svängningar i kapitalbehovet. Utvecklingstiden för att få fram nya produkter gjorde att bolaget också låg ute med mycket pengar.

Att tvingas ligga ute med pengar väldigt långa perioder kan vara en utmaning för vilken verksamhet som helst men Rossignol var ett typexempel på ett företag som behövde ta ett helhetsgrepp kring finansieringen av sin verksamhet.

Ett problem var att de hade för låg kreditgräns. Ett annat var att de hade tolv olika banker som alla hade behövt säga ja för att få höjd limit.

”Några av dem finansierade varulagret medan andra hanterade fordringar. Det var en rejäl huvudvärk”, säger Frederic Regert, Rossignols CFO.

Tillsammans med Rossignols ekonomiavdelning kunde Collector Bank sätta sig in i den finansiella problematiken och ta fram en lösning för helheten. I dealen ingick tjänster som factoring, lagerfinansiering, hyresgaranti och även att agera strategisk partner vid uppköp av andra verksamheter.

”Collectors ledord är att vi är entreprenöriella och engagerade och det visar vi i affärerna”, säger Erik Krondahl, som är affärsområdeschef för företagssegmentet på Collector.

Med en snabb och effektiv banklösning kunde Rossignol stabilisera kassaflödet och dessutom agera snabbt på nya tillväxtmöjligheter. Att skala ner till en enda bank fick även positiv inverkan på den dagliga verksamheten.

”Redan ett år efter att vi skrivit under avtalet hade vi nått målen. Det var över förväntan”, säger Frederic Regert och avslutar:

”Mitt råd är att ta dig tid att hitta en sann partner. En bank som verkligen förstår dig och din industri.”

Se filmen där Rossignols ekonomichef avslöjar hur de räddade affären.