Bioekonomin skapar tillväxt värd 250 miljarder

För att Sverige ska nå målet att bli världens första fossilfria land har biomassan en viktig roll att spela. Vi behöver ställa om till en bioekonomi där vi använder förnyelsebara produkter och processer istället för fossila. Där har Sveriges regioner en viktig roll att spela.

Under 2015 uppskattades bioekonomin i Sverige till ett värde av 258 miljarder kronor, eller 6% av BNP.

Sveriges regioner har olika förutsättningar. Skogen dominerar landskapet i stora delar av landet. I syd- och mellansverige finns stora jordbruksbygder med stor produktion av spannmål, kött och grönsaker. Sverige importerar idag hälften av maten vi äter, men vi skulle kunna producera betydligt mer själva. Det kan skapa både arbetstillfällen, en bättre miljö och bidra till världens ökande behov av mat.

Det som växer i hav och sjöar hör också till bioekonomin. Havskust och sjöar har vi också gått om i vårt land. Produkter från skog jordbruk och vatten utgör bioekonomins tre delar och är alla viktiga för en hållbar framtid i Sverige.

För mer information: biofuelregion.se

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här