Hon vill krossa kapitalet för att rädda miljön

Är det internationella finansiella systemet ett hinder för en grön omställning? Bokpodden läser en omdiskuterad debattbok med Aftonbladets Karin Pettersson som gäst.
Ann Pettifor. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Den internationellt välkända brittiska vänsterekonomen Ekonomen Ann Pettifor är kanske främst bekant för att ha förutsett den globala finanskrisen i boken ”The Coming First World Debt Crisis” från 2006.

I fjol publicerade hon debattboken ”Så räddar vi klimatet: argument för en Green New Deal”, som nyligen kom ut på svenska. Bokpodden bjöd in ekonomen och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

Fakta

Bokpodden avsnitt: 33.

Publiceras: Den 3 juli 2020 kl 06.00

Veckans gäst: Karin Pettersson, ekonom och kulturchef på Aftonbladet.

Veckans bok: ”Så räddar vi klimatet: argument för en Green New Deal” av Ann Pettifor.

Utgiven: På engelska 2019, på svenska i april 2020.

Antal sidor: 250

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

”Jag valde Ann Pettifors bok för att den är en viktig i diskussionen om hur man ska lösa klimatkrisen och den presenterar väldigt radikala idéer för ett helt annat ekonomiskt system som Ann Pettifor menar behövs”, säger Karin Pettersson.

”Jag tror många mainstreamekonomer tycker att det här är idéer väldigt långt ut på vänsterkanten. Men i kretsarna av vänsterekonomer, en rätt stor grupp, så är det här faktiskt en mainstreamdiskussion”, säger Pettersson.

Ann Pettifors utgångspunkt är att vi i klimatkrisen står inför en ett hot som är så stort och allvarligt att alla samhällets resurser behövs för att rädda jorden. Det ska ske genom stora statliga och internationella program och en ny syn på tillväxt. Politiken och centralbankerna ska jobba hand i hand och öppna plånboken.

Erika Eliasson, Erik Wahlin och Karin Pettersson.

”Hon ser det snarare som en kris i nivå Andra världskriget, världen är på väg att gå under, och då har vi inte tid att snåla, utan vi måste rusta”, säger programledare Erik Wahlin.

Pettifors riktar i boken framför allt blicken mot det globala finansiella systemet som hon dels ser som en motståndare mot de radikala idéerna som en ”Green New Deal” bygger på, dels menar hon att det i skatteparadis och i bankerna finns en stor del av de medel som behövs för att bygga om samhället.

”Pettifors bild av idealsamhället påminner märkligt nog om Ayn Rand i sin tvärsäkra bild av hur vi borde leva”, säger programledaren Erika Eliasson, och syftar på den amerikanska libertarianska gurun vars mest kända bok ”Och världen skälvde” var ämne för Bokpodden avsnitt 22.

”Så räddar vi klimatet” är nyligen utkommen på svenska med ett förord av S-profilen Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Lyssna på podden här nedan.