Råduppföljning: En bra omgång med två riktiga kursraketer

Köpråden i både DistIT och Everysport Media Group blev riktigt bra. Aktierna steg med 225% respektive 320%. Det var även rätt att köpa Nokia och Byggmax samt att teckna Cessatech.

Betsson -11% (Neutral)

Regleringen i Nederländerna och marginalutvecklingen var orosmoln när vi synade speloperatören Betsson ifjol. Första nio månaderna 2021 steg intäkterna med 20% organiskt för Betsson. 1 oktober 2021 trädde den nederländska regleringen i kraft. Betsson och andra svenska operatörer har dragit sig ur marknaden i väntan på licensansökan i enlighet med myndigheternas krav. Den nederländska marknaden står för 20% av Betssons rörelseresultat. Aktien värderas till 8x rörelsevinsten 2022E.

Byggmax +24% (Köp)

Efter tre år av utebliven tillväxt och halverade marginaler trodde väl ingen att det var en pandemi som skulle få Byggmax på fötter igen. Men så var det. Affärsvärlden lät sig ryckas med i hemmarfixartrenden som har blomstrat under covidkrisen. Vårt köpråd för Byggmax fick en stark start. Redan i januari hade aktien nått 56 kr och vi skruvade ned rådet till neutral.

Svenska Nyttobostäder Pref +5% (Sälj)

Totalt kommer Svenska Nyttobostäder köpa fastigheter av bostadsutvecklaren ALM Equity för 11,8 miljarder kronor under åren 2020-2025 varav uppåt 4 miljarder ska finansieras med preferensaktier. Risknivån är hög och kring kursen 100 kronor ger denna lägst direktavkastning av samtliga preferensaktier – därav säljrådet. Under året har aktien varit en av de preffar som gett lägst totalavkastning. Utdelningen har dock betalts och aktien står i samma kurs som för ett år sedan.

Cessatech +84% (Teckna)

Danskt bolag med idé att skapa en nässpray för smärtlindring som alternativ till sprutor. Målgruppen är barn inom vården. Cessatech gjorde en notering för ett år sedan och Afv fann upplägget lovande och värderingen låg. Under Q4 ska första data komma (avseende bioekvivalens) och en studie på 25 personer 1-17 år genomföras. Det blev en bra IPO att teckna även om kursen dalat under hösten.

Nokia +61% (Köp)

Pekka Lundmark kapade prognoser, utdelning och pratade i största allmänhet ned utsikterna i sin första rapport som Nokia-VD för ett år sedan. Aktien föll 20%, men som Afv misstänkte var det rätt att gå mot strömmen och köpa. Den nya ledningen ville lägga ribban lågt och den operativa utvecklingen blev klart bättre än väntat. Den justerade rörelsemarginalen ser ut att landa kring 12% i år – att jämföra med 7-10% i prognos för ett år sedan.

Fortinova +40% (Neutral)

Ett mindre fastighetsbolag som noterades för ett år sedan och nu äger fastigheter för omkring 3,6 miljarder kronor. Senaste året har substansvärdet ökat 20% vilket är klart bättre än vi räknat med. Men kursen har stigit med drygt 40% så aktien har blivit något dyrare.

DistIT +225% (Köp)

Köprådet i IT-distributören blev riktigt bra. Sedan Robert Rosenzweig tillträdde som VD hösten 2018 har DistIT genomfört en rad förändringar i organisationen för att lyfta lönsamheten. I januari kom DistIT med en omvänd vinstvarning och vi köpte då in aktien till Afv-portföljen. Operativt har utvecklingen varit solid under året. DistIT har presenterat nya finansiella mål och gjort förvärv av ett bolag inom laddboxar för elbilar. I augusti slog vi om till en neutral hållning kring 120 kr. Aktien har fortsatt upp och steg sett över ett år med 288%.

Millicom +2% (Köp)

Den operativa återhämtningen har spelat ut som vi tänkte oss med 7% tillväxt hittills i år och Ebitda-marginaler som åter är över 40%. Men aktien har fått en lägre värdering på börsen och handlas nu till historiskt sett låga multiplar.

Everysport Media Group +320% (Köp)

Mediekoncernen Everysport driver sportsajter inom fotboll, hockey, trav och padel. Vi tyckte aktiemarknaden underskattade bolagets prenumerationsaffär och landade i ett köpråd. Everysport har under året breddat verksamheten genom förvärv av verksamheter inom padel-hallar från bland annat Klövern. Padel är som bekant mycket populärt för tillfället och aktien blev en riktig smash med en uppgång på hela 320%.