Råduppföljning: Full pott och bud från EQT

Det var helt rätt att köpa fastighetsbolaget Cibus. Även köprådet i kontraktstillverkaren inom läkemedel, Recipharm blev bra. Bolaget köptes ut från börsen av ledningen och EQT.

Recipharm +35% (Köp)

”Köpvärd vaccinoption”, löd rubriken när Afv analyserade kontraktstillverkaren Recipharm för ett år sedan. Bolaget hade just integrerat jätteförvärvet av brittiska Consort Medical och hade dessutom tecknat två separata avtal med läkemedelsbolagen Arcturus respektive Moderna rörande vaccin mot Covid-19. Köprådet blev rätt överraskande snabbt. Bara veckor senare kom EQT med ett bud på bolaget.

Cibus Nordic +64% (Köp)

Äger fastigheter inom dagligvaruhandel i Finland och Sverige. För ett år sedan lockade aktien när den handlades till 27% premie och P/E kring 14. Under året har fastighetsportföljen växt med 17% och substansvärdet per aktie med 5%. Aktien har dock, likt många andra fastighetsbolag, gått starkt och är upp hela 64% sedan vår analys.

Mekonomen +83% (Neutral)

Under lång tid hade vi köpråd på aktien när den var som mest ifrågasatt och handlades under 80 kronor. För ett år sedan skymtade en ljusning för bolaget och vi passade på att ta hem köprådet i denna kroniska underpresterare – för tidigt visade det sig. Ofta underskattar man styrkan i en vändning när den väl kommer. Mekonomen har nu levererat flera starka rapporter i rad och aktien stigit kraftigt.

DecideAct +9% (Neutral)

Danska DecideAct utvecklar programvara inom fältet Strategic Execution Management. Bolaget sökte sig till danska First North för ett år sedan, men Afv var föga intresserade. Bolaget värderades i linje med de populära CRM-bolagen, vilket vi tyckte var på tok för högt. Det blev ett ljummet mottagande för DecideAct, och den svaga trenden har fortsatt. Aktien är upp drygt 9% från teckningskurs.

Imsys -32% (Teckna ej)

Imsys är en liten utvecklare av mikroprocessorer. Bolagets processor Alice ska vara särskilt lämpad för applikationer inom artificiell intelligens. Aktien fick fart under sommaren men sett över ett års tid var det rätt att inte teckna IPO:n. Arbetet med processorn Alice fortsätter och under hösten tog Imsys upp lån om 25 Mkr för att accelerera utveckling och marknadsföring.

Kabe +56% (Neutral)

Intresset för friluftsaktiviteter och semester på hemmaplan har ökat under pandemin. Husvagns- och husbilskoncernen Kabe har gynnats och vinsten har ökat rejält. När vi synade Kabe för en månad sedan värderades aktien till 8 gånger rörelsevinsten på rullande tolv månader. Balansräkningen är stark och efterfrågan verkar fortsatt god. Vi har köpt in aktien till Afv-portföljen.

Streamify +20% (Neutral)

Streamingbolaget har utvecklat en plattform för att livesända sport, konserter eller utbildningar. Afv synade aktien inför noteringen och landade i ett neutralt råd. Under det gånga året har Streamify börjat satsa på segmentet för live shopping vilket fått lite mer fart på aktien. Intäkterna uppgick till 0,8 Mkr under årets nio första månader.

Annehem Fastigheter +12% (Neutral)

Vi såg inte mycket som lockade i denna fastighetsavknoppning från Peab med spretigt bestånd och usel förvaltningseffektivitet. Under året har siffrorna förbättrats något men aktien har inte hängt med den i övrigt starka fastighetsbörsen.

We are Spindye -16% (Teckna ej)

Noterades på NGM för att satsa på sin miljövänliga metod för att färga garn åt klädbolag som H&M. Afv var ytterst tveksam till bärkraften i det företaget men börsen gillade det och aktien steg snabbt till 35 kr från drygt 10 i teckningskurs. Efter den rusningen köpte WRSD Odd Molly. Därefter har aktien bara gått ned. Förlusttakten i Odd Molly hög. Garnfärgaraffären förlorar också pengar och har halverad omsättning. Sett över 12 månader var det rätt att undvika bolaget.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning