Råduppföljning: Två träffsäkra IPO-råd

Omgången bjuder på en missad snålbudsraket men också ett avvärjt bottennapp. Vi tog det säkert i Axkid men gav samtidigt pricksäkra råd i börsnoteringarna Northern CapSek Ventures och Genova.

Note +43% (Köp)

Det syntes inga virussymtom på Note, skrev vi för drygt ett år sedan. Det visade sig stämma och kursen har nästan dubblats sedan dess trots att tillväxten mattades av under andra halvan av 2020. Marginalerna har dock förbättrats och Note har även hunnit med ett förvärv samt vunnit ett stort kontrakt sedan analysen. I höstas tog vi, till hög kurs, vältajmat ned rådet till neutral för att växla om till köp igen i januari på lägre nivå. Sedan dess har aktien nått nya högre höjder och för drygt en månad sedan upprepade Afv, med viss tvekan, köprådet.

Northern CapSek Ventures -69% (Teckna ej)

Rådet att inte teckna i Northern CapSek Ventures IPO var helt rätt. Investmentbolagets aktie har haft en utveckling söderut. Noterade innehavet AppSpotr har däremot haft ett bra år kursmässigt. CapSek har under året gjort ett antal nyinvesteringar och i våras gjordes en emission för att ytterligare öka takten.

Axkid +241% (Neutral)

För ett år sedan var lönsamhet och balansräkning tyngd av covid-19 och investeringar i en ny produktplattform. Marknaden tog höjd för nyemission och vi vågade inte sätta köpråd på aktien. I december presenterade SEB Private Equity tillsammans med styrelse och ledning i Axkid ett snålbud på 14,50 kronor per aktie. Det höjdes senare till 18,00 kronor men budgivaren fick ändå bara in 81% av aktierna. Aktien fortsätter handlas med tunn free float och har stigit norr om 30 kronor samtidigt som nyemission nu håller på att genomföras.

Intrum +71% (Neutral)

Inkassokoncernen gick hårt belånad in i coronakrisen och vi såg stor nedsida i ett pessimistiskt scenario. Aktien blev därför en stor vinnare på att krisen inte blev så allvarlig som man först hade kunnat tro. Kan bolaget närma sig det aggressiva vinstmålet om 35 kronor per aktie ser Intrum fortfarande billigt ut.

Genova +53% (Teckna)

En bostadsutvecklare som noterade stamaktien i fjol. Projektutveckling är komplext men vi tog fasta på bolagets stora förvaltningsportfölj och en externt värderad byggrättsportfölj som indikerade ett substansvärde kring 80 kronor per aktie. Jämfört med det såldes bolaget till knappt 20% rabatt och vi rekommenderade att teckna aktien. Under året har substansvärdet ökat ytterligare och aktien stigit med över 50%.