Securitas: Viktigt vara på sin vakt

Säkerhetsbjässen Securitas har tagit på sig en nettoskuld som nästan är i paritet med börsvärdet. Skuldberget gör aktien extra sårbar vid motgångar. Men värderingen är låg och om verksamheten fortsätter tuffa på åt rätt håll så är uppsidan lockande.
Securitas: Viktigt vara på sin vakt - securitas
Securitas verksamhet bygger i stor utsträckning på långa kundrelationer med löpande intäkter vartefter tjänsterna används. Tekniska tjänster ger ofta upphov till månatliga intäkter till Securitas, som i regel äger den utrustning kunderna använder. Foto: Securitas
Securitas
Börskurs: 89,20 kr Antal aktier: 572,9 m
Börsvärde: 51 104 Mkr Nettoskuld: 43 779 Mkr
VD: Magnus Ahlqvist Ordförande: Jan Svensson

Securitas (89,20 kr) är en global säkerhetskoncern som erbjuder bevakningstjänster i form av väktare och en uppsjö tekniska säkerhetslösningar.

Efter storköpet av Stanley Security har Securitas tagit ett ganska stort kliv mot att bli mer teknikorienterat. Securitas skuldbörda har samtidigt ökat markant, trots att bolaget tog in nästan 10 miljarder kronor i en företrädesemission förra året.

Huvudägaren Latour (11% av kapitalet, nära 30% av rösterna) försvarade sin andel i emissionen. Det gjorde även Melker Schörling AB som har drygt 4% av kapitalet och 11% av rösterna. EQT ökade sin ägarandel aningen i emissionen och har 3% av kapitalet. EQT:s innehav finns i deras publika investeringsben som är under avveckling.

Magnus Ahlqvist har varit VD på Securitas sedan 2018. Han fyllde på sitt innehav i bolaget för drygt 3 Mkr under våren och äger Securitas-aktier för 36 Mkr. I fjol uppgick Ahlqvists ersättning till 41 Mkr exklusive pension.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 133 237 157 220 161 936 168 414
 – Tillväxt +23,7% +18,0% +3,0% +4,0%
Rörelseresultat (Ebita) 6 928 5 503 8 906 10 105
 – Rörelsemarginal 5,2% 3,5% 5,5% 6,0%
Resultat efter skatt 4 310 2 616 5 054 6 021
Vinst per aktie 9,20 4,60 8,80 10,50
Utdelning per aktie 3,45 3,50 3,75 4,00
Direktavkastning 3,9% 3,9% 4,2% 4,5%
Avkastning på eget kapital 15% 7% 12% 14%
Avkastning på operativt kapital 56% 34% 55% 60%
Nettoskuld/Ebita 5,9 7,1 4,2 3,3
P/E 9,7 19,4 10,1 8,5
EV/Ebita 13,7 17,2 10,7 9,4
EV/Sales 0,7 0,6 0,6 0,6
Kommentar: Tillväxten 2022 och 2023 har draghjälp av förvärvade Stanley Security, som Securitas köpte för höga 18x rörelseresultatet. Det svaga resultat vi räknar med i år beror på engångsfaktorer, främst reaförlust för avyttrad argentinsk verksamhet.

Securitas är en av världens största privata väktaraktörer med drygt 350 000 medarbetare på 45 marknader. Bolaget är enligt egen utsaga bland de tre största leverantörerna av väktartjänster på elva marknader, inklusive USA, Storbritannien och Frankrike.

Konkurrenten G4S med sina drygt 500 000 anställda är något större. Det amerikanska säkerhetsbolaget Allied Universal köpte våren 2021 ut G4S från börsen till multipeln 12x EV/Ebita. Den sammanslagna koncernen har 800 000 medarbetare. Bland andra viktiga väktaraktörer märks spanska Prosegur och kanadensiska GardaWorld med 150 000 respektive 120 000 anställda.

SECURITAS TEKNISKA ERBJUDANDE

Securitas tekniska repertoar består i korta drag av larminstallationer, passersystem och videoövervakning.

Tillskottet av Stanley Security har stärkt Securitas erbjudande inom elektroniska säkerhetslösningar, främst inom installation, underhåll och övervakning. Drygt 70% av Stanleys intäkter är återkommande på månadsbasis.

Inom elektroniska säkerhetslösningar konkurrerar Securitas med bolag som amerikanska ADT. Det finns många aktörer som erbjuder produkter inom denna nisch.

Securitas trycker på sin kombination av väktare och teknik som en vinnande kombination för att vinna affärer. Bolaget säger sig ha världens största säkerhetsdatabas med data insamlad av väktare, vilket ska vara en fördel då tekniska lösningar implementeras och används.

Väktarbranschen är ändå fragmenterad. USA är den största marknaden för väktare, värd 52 mdr USD 2022. Securitas marknadsandel i USA bör vara i häradet 8-10%, vilket är lågt för en topp 3-aktör.

Väktartjänster kommer framöver i ökad utsträckning växa ihop med teknologi till en integrerad tjänst. För små aktörer blir det förmodligen svårt att hänga med i denna utveckling. Afv ser det som en konkurrensfördel för Securitas att ha en hög intern leveransförmåga av tekniska tjänster på många marknader. Det ger ett bra utgångsläge inför en möjlig konsolidering av marknaden.

Securitas intäktsmix (miljarder kronor) H1 2023 H1 2022
Säkerhetstjänster 51,3 44,0
Teknik och säkerhetslösningar 24,8 13,7
Risk mgmt-tjänster 1,5 1,5
Kommentar: Stanley Security fanns inte med i böckerna första halvåret 2022. Säkerhetstjänster är huvudsakligen fysisk bevakning. Teknik står för renodlat tekniska produkter/tjänster. Det är hopklumpat med säkerhetslösningar vilket är en kombination av flera erbjudanden, t ex väktartjänster och kameraövervakning.

EN TREDJEDEL TEKNIKOMSÄTTNING?

I dagsläget har den andel av Securitas försäljning som på något sätt är teknikrelaterad kommit upp i en tredjedel. Informationsgivningen kring detta är dock vag. ”Säkerhetslösningar” (se tabell) kan i praktiken mestadels bestå av väktarintäkter, med lite teknik på toppen. En tolkning är att det i många kundavtal inte explicit framgår vad som är väktar- kontra teknikintäkter.

Afv hade gärna sett att Securitas tydligare redogjorde för intäktsfördelningen, då en stor del av budskapet gentemot aktiemarknaden är att Securitas transformeras i digital riktning. Väktarmarknaden utvecklas dock i en riktning där det förmodligen inte kommer vara helt lätt att granulärt specificera intäktskronornas fördelning.

Securitas levererar till både stora och små kunder men är förtegna om antal, fördelning efter storleksordning och så vidare. Tjänsternas natur är sådan att kundrelationerna ofta är långa, med vissa naturliga inlåsningsmekanismer. Att byta säkerhetsleverantör är inte omöjligt, men förknippat med kostnader och risker.

Kundbehoven skiljer sig stort mellan små och större kunder. Överlag ser Securitas att stora globala kunder är flitigast med att även köpa in tekniska tjänster. Mindre kunder släpar efter men börjar i ökad utsträckning få upp ögonen för de tekniska möjligheter Securitas erbjuder, enligt bolaget.

TRE GEOGRAFISKA SEGMENT

Securitas delar in verksamheten i segmenten Nordamerika, Europa och Ibero-Amerika (Latinamerika exklusive Mexiko plus Spanien och Portugal). Övriga världen står för bara 2% av Securitas omsättning.

Den globala marknaden för fysiska bevakningstjänster växte 4,4% årligen (CAGR) under perioden 2016-2021, vilket alltså inkluderar det förlorade pandemiåret 2020. Organiskt och i fasta valutor växte Securitas under samma period 3,8% i snitt. Det är i linje med marknaden givet att Securitas har så låg närvaro i den mer snabbväxande APAC-regionen.

Marknadstillväxten väntas fortsätta. Research and Markets tror på 4,4% tillväxt årligen mellan 2022 och 2030, då de tippar att sektorn ska omsätta 284 miljarder dollar globalt. Andra liknande rapporter visar överlag på högre tillväxtsiffror. På toppen av detta tillkommer förstås tekniska säkerhetslösningar, vars tillväxt är svårare att sia om. Markets and Research tror på 3,3% årlig tillväxt (CAGR) 2022-2030 vilket spontant låter lågt.

Det kommer säkert gå att med teknik effektivisera väktaryrket och minska personalintensiteten det kommande decenniet. Till exempel genom att i realtid använda sig av data från tidigare incidenter för att uppnå smidigare och mer tidseffektiva insatser. Personalintensiteten lär ändå förbli hög under överskådlig tid. Det tror vi är bra för Securitas, jämfört med ett scenario där nästan allt handlar om teknik och konkurrensbilden förändras markant.

Securitas tillväxtambitioner finns främst inom teknik och säkerhetslösningar (väktare + teknik). Här vill bolaget växa 8-10% årligen i snitt mellan 2022 och 2026, i fasta valutor. Något koncernövergripande tillväxtmål saknas. Inom väktartjänster ligger Securitas fokus på marginaler snarare än volymtillväxt.

Securitas går sedan ett par år igenom sina väktarkontrakt med låg lönsamhet. Målet är att förhandla om eller säga upp om kunden inte accepterar prishöjningar. Det är enligt Securitas först helt nyligen som bolaget verkligen fått till ett kulturskifte där Securitas avstår låglönsamma affärer. Företaget anstränger sig också hårt för att få kunderna att köpa tjänster med större teknikinslag.

Det är viktigt att Securitas kan hantera dessa frågor snyggt internt utan att reta upp mellanchefer och andra anställda. Securitas profilerar sig som en aktör med hög kvalitet och behöver vara rädd om sitt rykte som arbetsgivare. Vi noterar att Securitas personalomsättning som brukar ligga runt 40% ökade till 47% ifjol. En möjlig förklaring är att arbetslösheten i USA nått de lägsta nivåerna på 50 år. Det har varit utmanande att hitta och behålla personal i flertalet genomgångsyrken.

Securitas lyfter i en kommentar till Afv fram möjligheterna till intern karriärutveckling då bolaget blir mer digitalt. Samt att bättre teknikverktyg gör väktarjobbet roligare med mindre administration. Förhoppningsvis kan sådana faktorer leda till att anställda stannar längre.

MOT 8% MARGINAL?

Securitas mål är att nå 8% rörelsemarginal (Ebita) år 2025. 2022 var Ebita-marginalen 5,2% men 6,0% om ”jämförelsestörande” poster exkluderas.

Securitas lär fortsätta ha diverse strukturkostnader på löpande basis. Därför tycker vi inte att ”engångseffekter” ska ha en frisedel när lönsamheten mäts. Nu senast har bolaget exempelvis beslutat att avveckla verksamheten i Argentina då landets skyhöga inflation eroderar möjligheterna till en vettig finansiell utveckling. Här kommer Securitas i Q3 ta en ”jämförelsestörande” förlust på ca 3,5 mdr kr.

Securitas har en belåning på 3,7x Ebitda på rullande tolv månader, att ställa mot bolagets målbild som är under 3x. Det är i högsta laget och innebär att Securitas är sårbara vid motgångar samt saknar strategisk flexibilitet för förvärv. Fortsätter bolaget med halvgenerösa utdelningar så tar det många år att beta ned skulden till låga nivåer.

HUVUDSCENARIO

Nedan följer Afv:s huvudscenario över operativ utveckling till och med 2025 och värdering för Securitas inom 2-3 år.

  • Omsättningstillväxt. I konsensusestimaten ligger en tillväxt på 18% för Securitas 2023 (tack vare förvärvet av Stanley). Tillväxten nästkommande två år väntas bli 3 respektive 4%. Det är inga aggressiva antaganden och Afv väljer att tillämpa samma siffror.
  • Rörelsemarginal. Januari-juni var Securitas Ebita-marginal 5,4% (4,8%). Affärsvärlden räknar med 3,5% Ebita-marginal i år, då Argentina-smällen på 3,5 mdr kr ska absorberas i Q3. Exklusive Argentina-effekt motsvarar det knappt 6%. Analytikerkollektivet väntar sig att Securitas justerade Ebita-marginal rör sig i en trappa från 6,4% i år till 6,9% 2025. Afv gör en försiktig bedömning och räknar med 6% Ebita-marginal 2025. På längre sikt finns troligen ytterligare något att hämta.
  • Multipel. Securitas har uppvisat stabilitet över tid och har en bra position på en marknad som växer åtminstone lite. Under lågränteperioden det senaste decenniet värderades Securitas ofta till 12-14x det framåtblickande resultatet. Afv tycker att omkring 10-11 är en vettig multipel (EV/Ebita) framöver och använder 10x för Securitas.

Vi ser då en potential på 40% i Securitas-aktien på ett par års sikt.

ALTERNATIVA SCENARIER

I ett optimistiskt scenario tänker vi oss aningen bättre tillväxt samt en halv procentenhet högre rörelsemarginal. Med ett hack upp på multipeln till 11 gör de till synes små förändringarna stor skillnad för potentialen som här är 89%.

Med pessimistiska glasögon kan man tänka sig att Securitas marginalfokus leder till hyfsat stora volymbortfall av väktartjänster samtidigt som teknikförsäljning inte väger upp. En lågkonjunktur skulle inte göra saken bättre. På samma gång kan Securitas Ebita-marginal då väntas pressas ned mot 4,5% år 2025. Oro kring affärsmodell och balansräkning ger då fog för en låg multipel. Med 8x EV/Ebita ser vi en nedsida på 58%.

KÖPLÄGE TROTS SAFTIG SKULD?

SÅ AGERAR INSIDERS

Insynspersoner har köpt aktier i Securitas för drygt 6 Mkr de senaste tolv månaderna. Inga försäljningar finns registrerade.

Ett flertal personer har stått för köpen. VD Magnus Ahlqvist har köpt klart flest aktier, för 4,4 Mkr. Ahlqvists senaste inköp var i slutet av maj då han ökade sitt innehav med ca 11%.

Securitas ansträngda balansräkning är ett smolk i bägaren.

Kan bolaget dock prestera på en rimlig nivå de kommande åren är skuldsättningen hanterbar.

Vi tycker att oddsen sammantaget är tillräckligt goda för att ge ett köpråd för Securitas.

Tio största ägare i Securitas Värde (Mkr) Kapital Röster
Investment AB Latour 5 409,5 10,9% 29,6%
Macquarie Investment Management Limited 2 312,5 4,7% 3,3%
Melker Schörling AB 2 220,2 4,5% 10,9%
Handelsbanken Fonder 1 735,6 3,5% 2,5%
Vanguard 1 579,7 3,2% 2,2%
EQT 1 500,5 3,0% 2,1%
SEB Fonder 1 451,7 2,9% 2,1%
BlackRock 1 427,1 2,9% 2,0%
M&G Investment Management 1 212,6 2,6% 1,8%
Norges Bank 1 020,1 2,1% 1,4%
Fem största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital Röster
Magnus Ahlqvist (VD) 36,2 0,1% 0,1%
Harry Klagsbrun (ledamot) 13,6 0,0% 0,0%
Jan Svensson (ordförande) 8,1 0,0% 0,0%
Greg Anderson (chef Nordamerika) 6,6 0,0% 0,0%
Tony Byerly (global teknikchef) 4,5 0,0% 0,0%
Källa: Holdings Totalt insynsägande: 0,2% 0,2%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Trapets