14 000 aktiva gängkriminella i Sverige

Polisen bedömer att 62 000 personer i Sverige kan kopplas till, eller är aktiva i, kriminella nätverk.
14 000 aktiva gängkriminella i Sverige - WEB_INRIKES
Justitieminister Gunnar Strömmer tillsammans med rikspolischef Petra Lundh. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Av dessa bedöms 14 000 vara aktiva gängkriminella och 2 000 vara ledare.

Siffran presenterades av justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh på fredagen.

”Vi ser att de kriminella nätverken är mycket omfattande, vilket bekräftar bilden av att det här är ett utbrett och mycket allvarligt samhällsproblem. Men vi måste tro att det går att vända utvecklingen och vi jobbar hårt för det tillsammans med bland annat andra myndigheter”, säger rikspolischef Petra Lundh.

Petra Lundh uppgav att den gängkriminalitet som återspeglas i form av sprängningar och skjutningar kan liknas vid toppen av ett isberg.“Vi befinner oss i ett utomordentligt läge”, sade Gunnar Strömmer under pressträffen.

Polisen har tidigare bedömt att cirka 30 000 personer kan kopplas till gängkriminalitet. Att siffran nu är dubbelt så hög beror på att det gjorts en bredare översyn.

“Vi har tittat på alla samarbeten inom ramen för det som bedöms utgöra organiserad brottslighet. Det kan vara på lokal, nationell eller internationell nivå”, sade Lundh.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.