ABB vill ha mer

ABB-aktiens snåla värdering hotar tillväxtstrategin. Koncernenjobbar hårt för att få upp aktiekursen.

För en månad sedan, den 4 februari, rullade Asea Brown Boveri utröda mattan för analytiker och ekonomijournalister. Vid mötet iZürich kunde ABB presentera ett flertal nyheter för att glädjaaktiemarknaden: ett vinstlyft under 1998 på elva procent,ommöblering i styrelsen, ambitiösare marginalmål och enförenklad aktiestruktur. Ändå blev kursreaktionen måttlig.P/e-talet för ABB AB ligger på 15, betydligt under genomsnittetför verkstadsindustrin.Placerarna verkar inte riktigt tro på det som en ABB-chef kallardet nya, snabba och lätta ABB. Skälen är att koncernen tidigareprioriterat global närvaro framför värdeutveckling åtaktieägarna och att lönsamheten alltid varit beskedlig (seföretagsanalysen i nr 7/99). Frustrationen över börsens misstroär påtaglig inom ABB. Man skulle kunna likna attityden vidbeteendet hos politiker som tycker att deras misslyckande hosväljarna bara beror på att de inte nått ut med sitt budskap.När det gäller ABB:s budskap så råder det inget tvivel om attbolagets satsning på tillväxtsegment drivs med stor kraft.Expansionen ska framför allt ske inom industriautomation,service och finansiella tjänster, men också inomkraftdistribution och olja samt gas. Frågan är dock om ABB kangöra detta snabbt och till rimliga kostnader. ABB måste heltenkelt upp till bevis innan man kan få en omvärdering.

Moment 22

Höga prislappar är en realitet i de branscher där koncernen villväxa. Konkurrensen om automationsföretagen är hård. Många andraverkstadsföretag har nämligen också insett att de, liksom ABB,behöver höja förädlingsvärdet och kunskapsinnehållet iproduktionen. I ett samtal med Affärsvärlden understryker GöranLindahl att han är medveten om risken att betala för dyrt ochatt varje affär som föreslås av affärsområdescheferna prövasnoga. Det är till exempel mycket sällan som vi accepterar mer än50 procent av de beräknade synergifördelarna.Risken att betala för mycket överskuggas dock av ett annatdilemma. ABB har nämligen hamnat i en obehagligMoment-22-situation. Tillväxtsatsningen är tänkt att ge en högrevärdering. Men samtidigt blir tillväxtprogrammet mycket svårareatt genomföra om inte aktien värderas upp. Hur hänger dettaihop? Jo, ABB har alltid haft en svag balansräkning (soliditetenligger kring 20 procent). Bolaget klarar inte att finansiera ettstort förvärvsprogram med reda pengar. Kontantköpet avautomationsbolaget Elsag Bailey i fjol på 16 miljarder kronorblev en ansenlig belastning på finanserna.

Goodwillposter

Så hur ska bolaget kunna komma fram snabbt inomtillväxtsegmenten? Genom att använda egna aktier. Fram tills nuhar den snåriga aktiestrukturen (fyra olika aktieslag med olikarösträtt) gjort det omöjligt att finansiera förvärv med egnaaktier. Men i och med skapandet av en enda aktie från i årändras detta. Det blir möjligt att utnyttja aktien sombetalningsmedel.Sådana affärer går dock knappast att genomföra till nuvarandebörskurs. I teorin skulle förstås bolaget kunna betala med egnaaktier även med dagens värderingar. Men i praktiken är dettainte hållbart eftersom ABB skulle få in jättelika goodwillposteri balansräkningen om man köper högt värderade företag med enlågt värderad aktie.Det är bråttom för ABB-ledningen. Omstruktureringen ska ske isnabb takt. Vi inledde arbetet med att positionera om koncernenredan för två år sedan och om ytterligare två år ska den nyaplattformen vara klar, säger Lindahl.

Förvärv måste till

Inom vissa segment, som kraftdistribution, är bedömningen attexpansionen till stor del kan klaras med organisk tillväxt. Inomandra automation och service är det dock förvärv som måste till.Därför är det av central betydelse att koncernen får uppvärderingen. Aktiefinansierade förvärv kan man göra om man har en riktigvärdering, säger Göran Lindahl. Han vill inte kommentera omABB-aktien har en felaktig värdering i dag. Men om vi alltidsatsar på att optimera värdeutvecklingen på sikt borde det ocksåge utdelning långsiktigt.Ändå fäster ABB-ledningen största vikt vid börsvärderingen. Detframgår av ett möte för toppcheferna i koncernen som hölls iDubai nyligen. Där presenterades bland annat interna beräkningarav de olika affärsområdenas bidrag till det totala börsvärdet.Enligt kalkylen svarade automation, som endast utgjorde 20procent av faktureringen 1998, för över en tredjedel av börsvärdet.Affärsområden som verkar på mogna marknader, som kraftgenerering (25procent av faktureringen), gav små bidrag till värdet.

BILDTEXT: Aktiefinansierade förvärv kan man göra om man har en riktigvärdering, säger ABB.s koncernchef Göran Lindahl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.