Afv avslöjar: Bender lämnar krisande Efuel

IT-distributören DistIT:s verksamhetskritiska dotterbolag Efuel har bytt VD, kan Affärsvärlden berätta. Förändringen har hittills inte kommunicerats till aktieägarna men bekräftas av DistIT:s VD Robert Rosenzweig.
Afv avslöjar: Bender lämnar krisande Efuel - Kollage Benders
VD och grundare av Efuel, Rasmus Bender

DistIT har bytt ut det krisande dotterbolaget Efuels VD Rasmus Bender, som enligt Affärsvärldens källor tillfälligt ersatts med moderbolagets VD Robert Rosenweig. 

Inget pressmeddelande eller annan kommunikation har gått ut till marknaden, men nu intygar Rosenzweig för Afv att Bender inte är kvar.

”Det stämmer, och jag kan bekräfta att han lämnat”, skriver han i ett mejl.

Laddföretaget Efuel utgör DistIT:s i särklass största förvärv, en investering på 185 miljoner kronor i omedelbar betalning och upp till 140 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling om vissa villkor uppfylls. På grund av bolagets haltande finansiella ställning, med en svag balansräkning och tunt eget kapital, har Afv i tidigare rapportering kallat köpet ett ”katastrof-förvärv”.

Sedan i våras har Efuels situation skärpts av ett försäljningsförbud riktat mot norska huvudleverantören Easees laddare.

Easy come, easy go

Tidigare i år har Afv även rapporterat att Rasmus Benders handlingskraftighet i affäressammanhang ifrågasatts av källor. Detta mot bakgrund av att hans pappa Jörgen Bender, som haft en otydlig roll inom DistIT-koncernen, tycks hållit i trådarna för Efuel, snarare än sonen.

Jörgen Bender är en skandalomsusad svensk affärsman, numera skriven i Schweiz, vars bana i näringslivet kantats av konkurser, röriga bolagskonstruktioner, stämning från aktieägare och avhoppade styrelsemedlemmar.

Runt åren 2017-2018 var Jörgen Bender en av huvudpersonerna i ett par infekterade konkurser inom cleantech, bland annat i First North-noterade Aligera. Hösten 2019 kom Bender ändå in som tillförordnad finanschef i DistIT.

Två år tidigare, 2017, hade Efuel startats med 23-årige Rasmus Bender som grundare. Källor som Afv pratade med i våras ansåg att han inte hade ett CV vid den tiden som gör det troligt att han på egen hand kunnat vinna stora kontrakt med aktörer som Easee.

Inte kommunicerat

En källa uppger till Afv att Rasmus Bender sparkats snarare än avgått. Robert Rosenzweig vill dock inte förklara varför grundaren och VD:n lämnar Efuel. Han varken bekräftar eller dementerar att Bender fått sparken, utan kommunicerar bara att han inte längre är kvar.

Däremot skriver han angående avsaknaden av marknadskommunikation:

”DistIT är en koncern som har som policy att kommentera väsentliga personförändringar på koncernnivå men att inte kommentera personförändringar på dotterbolagsnivå.”

Affärsvärlden har även sökt Efuel för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets