Laddar

Ägande: LO – marknadsekonomins fånge

Det är LO man skall se upp för, säger flera direktörer oroligtnär Affärsvärlden intervjuar om makt och ägande. Men oron är nogöverdriven. Den här gången bestämmer ju LO-medlemmarna självaöver sina pensionspengar.

Bakgrunden till direktörernas oro är inte bara pålöntagarfondsepoken och makttänkandet i uppbyggnaden av LO:sfastighetsimperium, som idag är värt 20 miljarder. Viktigare ärkombinationen av en stark fackföreningsrörelse och LO-chefersuttalanden om att pensionspengarna bör användas för att utövamakten.

Premiereservspengarna kan bli en ny form av löntagarfonder, skaLO:s avtalssekreterare Hans Karlsson ha sagt enligttidningsuppgifter. Och; Jag tycker att LO bör utöva makt medhjälp av den stora summa pengar som premiereserverna kommer attväxa till. Ett sätt att utöva den nya ägarmakten är att placerapengarna i utvecklingsbranscher för att stimulera framtida jobb.Investeringarna kan också riktas mot olika regioner och områdeneller enskilda företag. Det kan bli mycket pengar; en miljon LO–medlemmars avtalspensioner, cirka 3,5 procent av lönesummanvarje år, samt det statliga pensionssystemets premiereserv, 2,5procent av lönesumman varje år. Skulle alla LO-medlemmar låta LOförvalta dessa pengar skulle summan på lång sikt, 20 till 25 år,kunna växa till 800 miljarder kronor.

Men LO:s avtalssekreterare Hans Karlsson tonar ned det hela medden relevanta invändningen: Det handlar inte om en motsvarighettill löntagarfonderna. Den här gången bestämmer varje individsjälv över sina pengar.

Pengarna som gick till löntagarfonder skulle enligt lagförvaltas och styras av facket. De pensionsavsättningar dethandlar om i dag bestämmer den enskilde över. Och i den mån somLO-medlemmarna tror att avkastningen på pengarna ökar om deförvaltas av ett LO som använder sin ägarmakt för att påverkaföretaget så är det en naturlig marknadsekonomisk hållning.Problem uppstår egentligen bara om LO-ledningen på något sättmissbrukar ett eventuellt informationsövertag gentemotmedlemmarna för att förverkliga egna maktambitioner. Denspringande punkten är på vilket sätt medlemmarna tycker attpengarna skall användas, säger Hans Karlsson. Vi måste utformaen strategi.

I höst ska LO:s medlemmar utbildas i fondkunskap. Och då ska deockså lockas att välja ett LO-anknutet alternativ för sinförvaltning.

Hittills har LO-medlemmarnas pengar förvaltats i AMF Pension,ett bolag som LO inte kan styra över eftersom det samägs med SAF.Men nu har LO tillsammans med Folksam startat ett nyttförvaltningsbolag. Bolaget ägs till 51 procent av Folksam och 49procent av LO men om ägarbilden i Folksam ändras så har LOoption på att köpa förvaltningsbolaget. LO är dessutom delägarei Folksam.

LO-ledningens förhoppning är att medlemmarna skall kanalisera såstor del av sitt pensionssparande som möjligt genom detnybildade förvaltningsbolaget. Men medlemmarna väljer själva omde vill att LO/Folksam, AMF eller andra fonder skall förvaltapengarna. Frågan är vad som kommer att väga tyngst, fackliglojalitet eller plånboken.

Ett är säkert. Utrymmet för det som förr kalladesindustripolitik blir mycket begränsat. LO blir snararemarknadsekonomins fånge

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.