Aker BP överväger utvinna metall från havsbotten

Norska energibolaget Aker BP överväger att ansöka om tillstånd för att utvinna kritiska metaller från havsbotten om det blir möjligt. Det sade Aker BP:s VD Karl Johnny Hersvik till nyhetsbyrån Reuters.
Aker BP överväger utvinna metall från havsbotten - Offshore 2021
Foto: Aker BP

”Om parlamentet öppnar (haven för utvinning av metaller från havsbotten) kommer vi överväga att ansöka om tillstånd”, deklarerade han.

”Vi övervakar för närvarande situationen. Vi behöver fortfarande förstå om det kan vara ekonomiskt och hur vi ska prospektera”, tillade Aker BP:s VD Karl Johnny Hersvik.

Norges regering säger att djuphavsbrytning skulle kunna hjälpa Europa att minska sitt beroende av Kina för leverans av kritiska mineraler som behövs för att bygga batterier till elfordon, vindturbiner och solpaneler.

Aker BP har en grupp om cirka 10 personer som arbetar med metaller från havsbotten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets