Åkesson: Invandringen ökar arbetslösheten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserade under sitt Almedalstal regeringens sätt att beskriva arbetsmarknaden, och sade att regeringen har misslyckats med att bekämpa utanförskapet.

Det stämmer visserligen att sysselsättningen har ökat med över 200.000 personer under Reinfeldts regeringsperiod, medgav Åkesson.

”Men befolkningen har ökat med mer än dubbelt så många människor. Det är det som är själva förklaringen till att arbetslösheten inte sjunker”, enligt Åkesson som menar att arbetsutbudet genom stor invandring ständigt fylls på i snabbare takt än vad jobben tillkommer.

”Tvärtom är själva invandringen förklaringen till att arbetslösheten ligger kvar på så höga nivåer som den gör”, resonerar sverigedemokraten som även vände sig emot argumentet att Sverige kommer att tjäna på invandringen långsiktigt. Antalet så kallade utanförskapsområden har ökat, sade han vidare.

Åkesson tog även upp pensionärernas ekonomi och kallade skatteskillnaden mellan arbetsinkomster och pension för en styggelse. Om Sverigedemokraterna får inflytande efter höstens val kommer en snabbt avskaffad pensionärsskatt att ligga högt upp på agendan, sade han. Sverigedemokraterna har viljan och pengarna att avskaffa pensionärsskatten, enligt Åkesson som kritiserade Socialdemokraterna för att inte vilja ta bort skatteklyftan helt förrän arbetslöshetsmålet till år 2020 är nått. Det sistnämnda målet tror Åkesson inte kommer att nås.

Jimmie Åkesson berörde att Sverigedemokraterna vill återställa den halverade krogmomsen och halverade arbetsgivaravgiften för unga. Vidare vill Åkesson i högre grad beskatta storbankernas miljardvinster som han i dag menar möjliggörs genom att skattebetalarna står för säkerheten. Under tisdagen presenterade partiet ett förslag om att öka beskattningen av sektorn med 4 miljarder kronor årligen.

Vidare tog han upp försvarsfrågan mot bakgrund av den ökade geopolitiska oron.

”Vi behöver stärka vår försvarsförmåga”, sade Åkesson och efterlyste en försvarspolitik inriktad på ett ”nationellt existensförsvar”.

Utöver Ukraina-krisen fortsätter konflikten i Syrien, som nu även har spridit sig till Irak. Åkesson noterade att Sverige var det land inom EU som beviljade flest asylansökningar under fjolåret, och sade att partiet vill begränsa asyl- och anhöriginvandringen samt ställa krav på dem som kommer hit.

EU-valet utgjorde en bekräftelse på att Sverigedemokraterna har vuxit, uppgav Åkesson. Han sade också att EU-valet visade på nya konfliktlinjer i svensk politik, med en tyngdpunkt förflyttad åt vänster. Partiets motpoler växer som en reaktion på att Sverigedemokraterna växer, enligt Åkesson.

Sverigedemokraten inledde talet med att säga att han är enig med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om att fascism ska bekämpas. Extremism ska bekämpas, oavsett vilket håll den slår, sade Åkesson. Löfven kunde dock inte hålla balansen genom att blanda in Sverigedemokraterna och kalla partiet för rasistisk, sade Åkesson.

”Jag är så ofantligt trött på den sortens infernalisk dumhet. Vet du, Stefan Löfven, överhuvudtaget vad rasism är?”, frågade Åkesson sig och hänvisade till vad rasism har inneburit för människor världen över under historien.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder