Aktieindikatorn: Ny kemijätte på börsen

Agrokemijätten Syngenta har nu noterats på A-listan.

Läkemedelsbolagen Astra Zenecas och Novartis strävanden att renodla verksamheten ligger bakom bildandet av Syngenta, som består av agrokemirörelserna i respektive bolag.

Aktierna i Syngenta, som blir världens största agrokemiföretag, har delats ut till aktieägarna i Astra Zeneca och Novartis. I Aktieindikatorn placeras koncernen bland kemibolagen. Syngentas innevarande räkenskapsår är förlängt och kommer att omfatta perioden 1 oktober år 2000 till 31 december 2001. Affärsvärlden förutspår en vinst på 1 miljard dollar för dessa 15 månader. Prognosen markeras med en parentes i Indikatorn för att markera den förlängda räkenskapsperioden. Utdelning kommer att lämnas först våren år 2002. Institutionernas utförsäljningspris fastställdes till 479,88 kronor, men kursen tappade under premiärdagen och slutade på 438 kronor.

Affärsvärldens råd i artikeln ”Svårsålt Syngenta” i 00/45 kvarstår: ”Rådet till aktieägarna i Syngenta är att behålla aktierna och avvakta en högre aktiekurs om man vill sälja”.

Omkring 270 börsbolag har nu lämnat rapporter för tredje kvartalet. Cirka 25 återstår innan vi kan sätta punkt för denna rapportperiod.

Nefab, som tillverkar transportförpackningar, går mot ett rekordår. De bästa kunderna finns inom teleutrustningsindustrin. Eftersom Ericsson är en stor kund är bolaget noga med att poängtera att förpackningarna främst är avsedda för större system och endast i en begränsad omfattning avser telefoner. Nefab förutspår en helårsvinst på 120 miljoner, men eftersom SPP- återbäring med 7 miljoner ingår, stannar Affärsvärldens vinstprognos på 113 miljoner.

Avesta Sheffield redovisar ett markant förbättrat halvårsresultat. Avesta ska som tidigare meddelats gå samman med det finländska Outokumpu Steel. Avestas aktieägare kommer att erbjudas en aktie i Outokumpu Steel för varje aktie i Avesta Sheffield. Outokumpu Steel kommer senare att döpas om till Avesta Polarit och noteras på Stockholmsbörsen. För att kunna övergå till kalenderår förkortar Avesta årets räkenskapsår till att omfatta perioden 1 april till 31 december. Affärsvärldens nya vinst- och utdelningsprognos tar hänsyn till den förkortade räkenskapsperioden.

Citymail har ändrat inriktning under året. Utdelningsverksamheten har sålts till ett nytt bolag, där brittiska Royal Mail äger 67 procent och Citymail 33 procent. Den nya vinstgivande kärnverksamheten finns istället i Citymail International som hanterar internationell postdistribution. Försäljningen av utdelningsverksamheten genererar en reavinst på 93 miljoner. Denna borträknad förutspår Affärsvärlden årets förlust till 40 miljoner.

Listbyte

Custos gick från OM Stockholmsbörsens A-lista till O-lista den 8 november.

Avnotering

Verkstadsbolagen Iro och Kalmar Industries är avnoterade från och med den 10 november.

Iro är uppköpt av N.V. Michel Van de Wiele. I Kalmars fall heter köparen Partek.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.