Aktierna som går starkt på börsen

Stockholmsbörsen har inlett veckans första handelsdag med stigande index med stöd av storbankerna som gick framåt på bred front.

Strax före klockan 12.00 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.609. Aktier för 3,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Bland de ledande Europabörserna var DAX upp 0,4 procent i Frankfurt medan CAC40 i Paris var omkring oförändrat.

På OMXS30 ledde banksektorn utvecklingen där de fyra storbankerna placerade sig i toppen av indexet under hög omsättning. Bäst utveckling hade Swedbank som var upp 2,7 procent. SEB och Nordea var upp omkring 2,4 procent vardera, medan Handelsbanken var 2,1 procent högre.

Bakom bankerna steg Autoliv 1,7 procent. SKF och Hexagon var vid samma tidpunkt upp 1,2-1,5 procent.

I motsatt riktning gick en rad traditionellt defensiva aktier där Tele2 och Astra Zeneca var ner 1,5 respektive 1,2 procent. Även SCA och Ericsson noterades lägre.

Fingerprint Cards bekräftade att deras fingeravtryckssensor FPC1511 har inkluderats i Samsungtelefonen Galaxy A10. Fingerprint ska redan ha mottagit inköpsorder omfattande över 10 miljoner sensorer. Aktien var Stockholmsbörsens mest omsatta, men en initial uppgång på närmare 6 procent kom av sig och vid lunchtid var aktien ner 0,7 procent.

Nexam Chemical avancerade 12,1 procent. Bolagets vd Johan Arvidsson sade till Nyhetsbyrån Direkt att det fördjupade samarbetet med Diab redan har börjat generera intäkter och på två års sikt väntas det bidra med många miljoner till bolaget.

Förvärvet av Red Tiger kan räcka för att ta Net Ent tillbaka till tillväxt menar SEB som har höjt sin rekommendation för Net Ent till köp och riktkursen till 40 kronor (28). Aktien, som klättrade dryga 145 procent på dagen för nyheten om förvärvet i förra veckan, adderade ytterligare 5 procent på måndagen till 30:30 kronor.

I bettingsektorn har Öresund ökat sitt innehav i Leo Vegas med 1,2 miljoner aktier, motsvarande cirka 43 miljoner kronor. Aktien stod innan nyheten om investmentbolagets ökning närmare 1 procent lägre men vände till en uppgång på 0,2 procent.

Haldex steg 7,8 procent efter beskedet att bolaget har slutfört den gemensamma utvecklingsfasen av skivbromsen Modul tillsamman med världens största lastbilstillverkare Daimler. Skivbromsen ska nu gå in i serieproduktion för Merceds-Benz Unimog.

Dagens Industri har satt köp på det First North-listade fastighetsbolaget Cibus där en direktavkastning på cirka 7 procent lockar till köp. Cibus gick framåt med över 5 procent.

Börsveckan har utfärdat köprekommendation för fastighetsbolaget Hemfosa och kontraktstillverkaren Inission. Hemfosa klättrade upp drygt 0,6 procent och Inission förbättrades 7,6 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här