Alla Affärsvärldens analyser vecka 14

Analyser av Checkin, Byggfakta, Dala Energi, Maha Energy, Upsales Technology, Scandic, Svedbergs, SyntheticMR och Bodyflight samt Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Råduppföljning, Lock-up-avtal och rapportkalender vecka 15.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 14 - Vecka14.2424

Checkin

Hur gick det egentligen för en av 2021 års allra hetaste småbolagsnoteringar? Jo, Checkin har vänt till lönsamhet och fyrfaldigat omsättningen samtidigt som värderingen per försäljningskrona nu är en sjättedel så hög. Det ger ett klart bättre utgångsläge.

Byggfakta

I januari lade ett konsortium av huvudägarna ett bud på mjukvarubolaget Byggfakta Group uppgående till 46 kronor per aktie (31% premie). Nu höjs budet 13% till 52 kronor per aktie.

Dala Energi

Hösten 2022 försökte Ellevio köpa Dala Energis elnät. Budet avvisades då. Nu lägger Ellevio istället ett bud på hela Dala Energi på 90 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 76%. Om budet går igenom hänger helt och hållet på de tre kommunerna som är storägare i Dala Energi.

Maha Energy

Efter att Maha Energy bytte huvudägare och ledning för ett år sedan har bolaget gått från ett oljebolag med fem mer eller mindre problemtyngda tillgångar till ett investeringsbolag med fokus på oljetillgångar i Latinamerika. Värderingen är låg och planen framåt verkar lovande. Det nya Maha kan vara en spännande krydda i portföljen för den som gillar oljeexponering.

Upsales Technology

Tillväxten har bromsat in för mjukvarubolaget Upsales senaste året. Bolagets årligt återkommande intäkter minskade i första kvartalet 2024. Aktiemarknaden tog det hela med en axelryckning.

Scandic 

Lönsamheten är på rekordnivå, aktien har rusat och insiders börjat sälja. Scandic ser fortfarande billigt ut men det finns faktorer som pekar på att marginalerna ska ned snarare än upp.

Svedbergs

Badrumskoncernen Svedbergs har expanderat en del genom förvärv senaste åren. I höstas köptes Thebalux i Nederländerna och Svedbergs gjorde i samband med förvärvet en emission för att stärka balansräkningen.

SyntheticMR

Medicinteknikbolaget SyntheticMR fick nyligen marknadsgodkännande för bolagets 3D-produkt i USA. Den nya produkten ökar tillväxtpotentialen rejält.

Bodyflight

Upplevelsebolagets VD har sålt in sin privata VR-satsning till Bodyflight som betalar 20 gånger vinsten för en majoritetspost. VR-bolagets expansionsplaner är på gränsen till orimliga och finansieringen oklar.

Afv-portföljen

Under mars nådde Afv-portföljen milstolpen med över 300% i avkastning sedan starten. Den lyckades också gå om index mätt från årsskiftet. Så det var en bra månad.

Krönika IPO

Vi lever fortfarande i det läskiga eftersvallet från den galna IPO-vågen 2021. När Afv nu går igenom det årets 145 noteringar så är det i många fall bara vrakspillror kvar. Tokiga beslut 2021 förklarar även vad vi nu 2024 ser på IPO-fronten. Det finns också tydliga kopplingar mellan tidigare feltänkta noteringar och många uppköpsbud.

Månadens köp- och säljråd

Under mars har Affärsvärlden köpstämplat 19 aktier och utfärdat säljråd för fem. Vi har även avhandlat ett antal budsituationer.

Investeraren

Sven Hagströmer hämtar in Kindreds tidigare VD Henrik Tjärnström till Creaspacs styrelse. Rekryteringen gör att det kommer uppstå ”förhoppningar om att Creaspac har något akut på gång”, säger Hagströmer till Afv. Miljardären berättar också om:
✓ Ett potentiellt köp av Apotea: ”It takes two to tango!”
✓ Avanzas eventuella expansion utomlands: ”Lite raljant sagt är Avanza ett renoveringsobjekt med sjöutsikt”

Råduppföljning

Det var helt rätt att köpstämpla hotellkedjan Scandic som stärkt lönsamheten och halverat skuldsättningen. Aktien steg nästan 90% över ett år. Ett annat lyckat köpråd var Better Collective som bjöd på över 50% kursuppgång.

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Cinis Fertilizer och i kursrusaren Camurus, som vid årsskiftet genomfört en riktad nyemission.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 15

Kommande vecka rapporterar Industrivärden, Dustin Group, Creades och Atrium Ljungberg. Dessutom handlas Telia, Saab, Avanza exklusive utdelning – precis som investmentbolagen Industrivärden, Creades, Lundberg. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 15.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.