Alla Affärsvärldens analyser vecka 15

Analyser av Europris, Rusta, Humana, Slottsviken, Bravida, Bredband2, Garpco, Invoicery, Castellum och Sjöstrand Coffee samt nytt poddavsnitt, Börsgolvet, Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och rapportkalender vecka 16.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 15 - Vecka 15

Europris

Norska lågprishandlaren Europris har nyligen köpt svenska ÖoB. Uppsidan i Europris-aktien är lockande för den som tror att Europris kommer lyckas stärka ÖoBs mycket svaga lönsamhet.

Rusta

Rusta har utvecklats starkt både operativt och på börsen sedan noteringen i höstas. Bolaget har en stark marknadsposition och tillväxtmöjligheterna på den stora tyska marknaden lockar.

Humana

Omsorgskoncernen Humana köper Team Olivias norska verksamhet för drygt 340 Mkr motsvarande cirka 7x rörelsevinsten. Tidigare i år köpte Attendo delar av Team Olivias svenska verksamhet.

Slottsviken

Mikrofastighetsbolaget Slottsviken har annonserat ett fastighetsförvärv som delvis ska finansieras med en riktad nyemission. De aktieägare som inte får vara med blir till viss del utspädda av emissionen. Men sammantaget tror vi att affären kommer att bli värdeskapande.

Bravida

Anklagelserna mot Bravida har fått stort genomslag i installationskoncernens börskurs. Blåser stormen över kan aktien få revansch men annars är nedsidan svår att värdera.

Bredband2

Bredbandsoperatören växte organiskt med 4000 kunder i första kvartalet 2024. Det var det bästa kundintaget under ett enskilt kvartal på flera år. Kan Bredband2 öka den organiska tillväxten så finns fortsatt fin uppsida.

Garpco

Garpco förvärvar små och medelstora industri- och handelsbolag. Koncernen består idag av drygt ett dussintal bolag som tillsammans omsatte cirka 620 Mkr ifjol. Är aktien värd att teckna?

Invoicery/Frilans

Invoicery med sin egenanställningsplattform Frilans Finans är ned ungefär 30% sedan fjolårets notering genom Spactvå. Främst är det tillväxten som spökar. För att aktien ska bli bra framåt måste det ske ett ganska rejält lönsamhetslyft.

Castellum

Fastighetsjätten har fått ordning på balansräkningen, obligationsmarknaden börjar tina och räntorna är på väg nedåt – om än kanske inte spikrakt. Till en värdering kring 12-13 gånger vinsten lockar aktien.

Sjöstrand Coffee

Sjöstrand säljer kaffemaskiner och kaffekapslar. Ifjol växte bolaget 19% till drygt 31 Mkr i omsättning. Bolaget kommer under 2024 fokusera på att öka intäkterna från näthandel.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson, Daniel Zetterberg och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: Scandic Hotels (1:14), ALM Equity och Svenska Nyttobostader (8:42), CombinedX (15:03), SyntheticMR (19:51), Checkin (31:39) och Upsales (36:56).

Börsgolvet

Snö i april rimmar med oväntat negativa konjunktursignaler norrifrån. Private banking-chefer rör på sig i vintervädret, det blir sömnproblem på fortet och Mobergs kurs får svamp. Mitt i den globala marknadsuppgången låter våren vänta på sig runt Stureplan.

Afv-portföljen

April har inte startat så bra för börsen. Afv-portföljen håller mot skapligt tack vare sin just nu ovanligt höga kassaandel och kursrekord för oljeproducenten IPC.

Krönika Klarna

Klarna är ett ganska oklart bolag som det finns många missförstånd runt. På ett sätt är Klarna en bank. Och på sitt sätt en Ebberöds bank. På ett annat sätt är Klarna en e-handelsplattform som utmanar självaste Amazon. Andra beskrivningar skulle kunna vara att Klarna sysslar med ”fulfinans” av typen factoring och blankolån. Men med AI-socker på.

Investeraren

Efter ett riktigt tufft 2023 hoppas Consensus-förvaltaren Anders Wright på revansch. Han har fyllt småbolagsfonden med Smart Eye och en riktig börsjätte: ”Evolution kommer bli lite som ett Swedish Match”, säger han.
Han ger också sin syn på:
✓ Sinch: ”Hårdblankad och svårägd – men för billig”
✓ Hexatronic: ”Det är 10 000 kronors-frågan”
✓ New Wave: ”Torsten Jansson är en superentreprenör”

Råduppföljning

Det var mest neutrala råd denna omgång. Ett sådant var för den finska bastutillverkaren Harvia som slog lågt ställda förväntningar och blev veckans bästa aktie. Tvärtom gick det för Hexatronic som blev en tung förlorare när goda utsikter plötsligt försämrades.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i H&M, Nilsson Special Vehicles, Ework, IAR Systems, Tobii och Svolder.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 16

Kommande vecka rapporterar Ericsson, Volvo, Nordea, Tele2, Avanza, Kinnevik och Investor. Utdelning är att vänta från Husqvarna, JM och Holmen. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 16.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.