Alla var där när 100-åringen skulle firas

Dåtid, framtid – men nästan ingen nutid. Det var temat för dagens seminarium med anledning av Affärsvärldens 100-årsjubileum. IT-ras, dotcom-död och den nya ekonomins finanskändisar lyste med sin frånvaro under dagen. Å andra sidan är det givna samtalsämnena när den svenska näringslivseliten fortsätter firandet natten lång, med galamiddag, branschskvaller och mingel på Grand Hotel i Stockholm.

Den industrihistoriska fanan vajar högt när tidningen Affärsvärlden idag firar sitt 100-årsjubileum med pompa och ståt.

Redan vid lunchtid idag tog firandet sin början och den svenska näringslivseliten slöt upp mangrant till det så kallade Centennial”-seminariet. Melker Schörling, Jan Carlzon, Bernt Magnusson, Anders Scharp, Kerstin Hessius, Christer Gardell, Claes Dinkelspiel, Sven-Christer Nilsson, Jan Stenberg, Lars Harrysson och Peggy Bruzelius var bara några av de som gick man ur huse för att fira födelsedagsbarnet, och den gedigna talarlistan rymde såväl utländska som svenska storheter.

De utländska talarna utgjordes av Bill Emmott, chefredaktör för The Economist, Konstantin Remchukov, rysk parlamentsledamot och VD för Siberian Aluminium samt Jagdish Bhagwati, professor i ekonomi vid Columbia University i New York som nämns som tänkbar kandidat till Nobelpriset i ekonomi.

De representanter för svenskt näringsliv som äntrade scenen var Jacob Wallenberg, styrelseordförande i SEB och vice ordförande i Investor, Jan Carendi, vice koncernchef i Skandia och Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på SACO.

Syftet med seminariet angavs som ”att varva återblickar över den gångna utvecklingen med perspektiv på framtiden”. De ämnen de uppehöll sig kring låg dock högt ovan de börsprofetior och aktietrender som vanligtvis utgör affärspressens vardagsmat och handlade istället om de övergripande megatrender som styr dessa skeenden. Globalisering, den ekonomiska polariseringen mellan världens olika ekonomier och hur det ena kan användas för att överbrygga det andra blev huvudsakliga teman.

Om nuet – det volatila klimat som präglar världens börser och raset i IT-aktier – nämndes dock knappt ett ord. Och företrädare för den nya generationen företagsledare och det som återstår av den nya ekonomin lyste med sin frånvaro.

”Vi hade gärna haft någon yngre talare som kunde symbolisera ett nytt skede i ekonomin men saker och ting har svängt fort de senaste månaderna. När vi börjkade planera jubiléet var sådana som Jonas Birgersson eller Jessica Stael von Holstein oerhört ”heta” talare, men det var svårt att i förväg veta vilka som skulle vara det ett halvår senare. Vi fegade ur helt enkelt”, förklarade Ola Wallström, marknadschef för Affärsvärlden.

Tanken är 100-årsjubiléet ska fortsätta under året och med anledning därav släpps även en bok om tidningen och den tid den verkat i; ”Affärsvärldens hundra år – om politik, finansmarknader, företag och entreprenörer under det tjugonde århundradet”, skriven av före detta chefredaktören Ronald Fagerfjäll.

Dessutom har Stiftelsen Affärsvärlden, med ordföranden Lars Nabseth i spetsen, instiftat ett stipendium till tidningens ära. Stipendiet är på 50.000 kronor och ska delas ut årligen, med början nästa år, till sökanden med akademiska ambitioner inom ekonomi- och affärsjournalistik.

Handen på hjärtat är det dock nog de närmaste timmarna som de drygt 500 deltagarna ser mest fram mot. Firandet av födelsedagsbarnet fortsätter natten lång med galamiddag, branschskvallrande och mingel på Grand Hotell. Och förmodligen är det – i vanlig ordning – där och då det mest intressanta blir sagt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.