Amerikansk budgetuppgörelse godkänd

Kammaren senaten i den amerikanska kongressen godkände på fredagen den budgetuppgörelse som i måndags preliminärt nåddes mellan Vita huset och ledare i kongressen.

Det rapporterar amerikanska National Public Radio.

Röstsiffrorna i senaten blev 64 mot 35.

Uppgörelsen innefattar bland annat en skuldtakshöjning till mitten av mars 2017 och ökade offentliga utgifter med 80 miljarder dollar till september 2017. Därmed väntas det inte under mer än ett års tid bli något hot om nedstängning av statlig verksamhet på grund av utebliven finansiering.

Häromdagen röstade den andra kammaren, representanthuset, i den amerikanska kongressen ja till budgetuppgörelsen med röstsiffrorna 266 mot 167, med mindre än en vecka kvar till USA väntades slå i sitt skuldtak.

Senaten banade tidigare under fredagen vägen för budgetuppgörelsen genom att rösta för att begränsa debatten kring överenskommelsen. I omröstningen om debattåtgärden röstade 63 för och 35 emot, vilket innebar att man klarade spärren vid 60 röster. Därmed var det mer eller mindre säkert att lagstiftningen skulle passera senaten snabbt för att sedan hamna på president Barack Obamas bord för underskrift, rapporterade The New York Times tidigare i dag.

Häromdagen röstade den andra kammaren, representanthuset, i den amerikanska kongressen för budgetuppgörelsen med röstsiffrorna 266 mot 167.

Vissa republikaner är skeptiska till uppgörelsen som de bland annat menar innebär för mycket utgifter. Av de som röstade för uppgörelsen i representanthuset var mer än dubbelt så många demokrater som republikaner, trots att Republikanerna har majoritet.

I går valdes den republikanska kongressledamoten Paul Ryan till ny talman i representanthuset efter den avgående republikanen John Boehner. Ryan valdes med 236 röster och blir den 62:a talmannen i representanthuset.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här