Analys: Assa Abloy och Securitas-giganternas kamp
Assa Abloy tillverkar lås. Få likheter med Securitas säkerhetestjänster som bevakning, larm och värdehantering kan tyckas. Men båda är lokala affärer (säkerhetstjänster går inte att exportera och varje låsmarknad har en egen standard), har en marknad som är fragmenterad och en ägarbild som domineras av familjeföretag. Så det är inte bara därför att Assa Abloy är en avknoppning från Securitas som förvärvsstrategierna uppvisar sådana likheter.
Lika är också att både Assa Abloy och Securitas är två högt värderade tillväxtföretag vars aktiekurser vilar på förtroendet för ledningarna att driva igenom lyckade företagsförvärv. De har ungefär samma börsvärde. Och av en tillfällighet har aktierna nästan samma pris. Är det motiverat? Följ en match i fyra steg.
Match 1 – högst marknadstillväxt
Det är lättare att växa om efterfrågan på produkterna också ökar. Varken Assa Abloys lås eller Securitas säkerhetstjänster är några snabbväxare även om vissa segment, t ex Assa Abloys senaste förvärv elektroniska passersystem respektive Securitas hemlarm, har tvåsiffrig tillväxt.
Assa Abloy uppskattar att efterfrågan på lås växer med 2-3 procent högre än den allmänekonomiska eller sammanlagt 5-7 procent. Med den produktmix Securitas har (fyra femtedelar bevakning och resten larm och värdehantering) så växer deras marknader något snabbare, 7-8 procent.
Resultat: Ett noll till Securitas.
Match 2 – framtida förvärvsutrymme
Utan att byta inriktning sätter bara värdet av den totala marknaden gränsen för monopolisten. I praktiken begränsar konkurrenterna och konkurrensmyndigheterna bolagets möjliga marknadsandel långt dessförinnan.
Assa Abloy har värderat marknaden för lås till 150-200 miljarder kronor. Efter förvärven av brittiska Yale och amerikanska HID har Assa Abloy en årsomsättning på 18,5 miljarder kronor och en marknadsandel på 9-12 procent.
När Securitas köpte amerikanska Burns kom bolaget upp i en årsomsättning på cirka 48 miljarder. Det är 7,5 procent av den 636 miljarder stora marknaden för bevakningstjänster, larm och värdehantering. Båda företagen kan växa kraftigt utan att slå i marknadstaket. Förmoda att konkurrensmyndigheterna sätter stopp vid 50 procents marknadsandel. Då ger det utrymme för Assa Abloy att bli uppåt fem gånger större än det är idag. Men Securitas skulle kunna bli nästan sju gånger större.
Resultat: Två noll till Securitas.
Match 3 – förvärvskalkyl
För en hundralapp har Assa Abloy historiskt kunnat köpa låsföretag med en omsättning på 60 kronor i snitt. På varje omsättningskrona har Assa Abloy tjänat 12-15 procent (rörelsemarginalen före goodwill) eller 7-9 kronor på varje investerad hundralapp före förvärvskostnader. Securitas har för samma hundralapp fått 250 kronor i omsättning och dragit in 15 kronor med 6 procents marginal. Fördel Securitas. Men de billiga förvärvens tid är förbi när Securitas svänger över från bevakning till larm. Här liknar förutsättningarna de som Assa Abloy har.
Resultat: Oavgjort men fortfarande två noll till Securitas.
Match 4 – värdering
Sedan Securitas justerade ned årets prognos kommer vinsten per aktie bara öka med 20 procent i år mot vad som tidigare sagts, minst 25 procent. Redan nästa år tror bolaget att det förmår hämta hem förlorad mark och leverera en vinsttillväxt på 30 procent. Då skulle Securitas göra en vinst per aktie exklusive goodwill på 5,40 kronor och aktien värderas till 34 gånger vinsten.
Med utgångspunkt i analytikernas genomsnittsprognoser före skatt enligt SME, men exklusive goodwill så kommer Assa Abloy att tjäna 5,50 kronor per aktie nästa år. Vid kursen 182 kronor ger det en värdering på 33 gånger årsvinsten.
Med den något lägre marknadstillväxten och mindre förvärvsutrymmet i Assa Abloy motiverar det en viss rabatt. De senaste 18 månaderna har den legat på i snitt 20 procent. Efter att Securitas två kvartal i rad gjort aktiemarknaden besviken och frågande om Thomas Berglund förlorat greppet har värderingsskillnaden krympt ihop.
Resultat: Securitas tre och Assa Abloy noll.
Slutresultat: Securitas ser mer köpvärd ut än Assa Abloy. Även om matcherna avgjordes på tre stolpträffar som gick i mål.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.