Analys: Pergo på rätt väg
Pergos kris liknar problemen inom många IT-företag. Problemen har drabbat alla företagets viktiga delar. Det rör sig om ägarstrid, jobbiga kund- och leverantörsrelationer, av vilken åtminstone avtalet med underleverantören och intressebolaget Witex lär sluta i domstol, missade teknikskiften, vd-byte, ekonomisk kris och fallande marknadsandelar.
Ned två tredjedelar Därför är det inte så märkligt att aktiekursen har fallit med 45 procent sedan årsskiftet och att två tredjedelar av börsvärdet har försvunnit sedan bolaget börsintroducerades via en avknoppning från kemikoncernen Perstorp för drygt ett år sedan.
Nu är dock problemen på god väg att övervinnas och därför bör aktiekursen värderas upp rejält. Det har ännu inte skett trots att Pergo under de senaste två kvartalen lyckas visa en, om än blygsam, vinst.
Att halvårsrapporten kom mitt under semestern och möjligen därför inte lästes särskilt noggrant på aktiemarknaden kan vara ett skäl till att aktiekursen står och stampar på 13-14 kronor.
En vändaktie Halvårsrapporten var upplyftande läsning. Vinsten före skatt skrevs till 5 miljoner kronor, en förbättring med nästan 130 miljoner kronor jämfört med fjolåret. Det är därmed vad aktiemarknaden brukar kalla en turn-around som bolaget på kort tid har genomfört.
Samtidigt fortsätter Pergos försäljning att falla. Under våren föll omsättningen med 17 procent samtidigt som den globala golvmarknaden för helåret förväntas öka med 10 procent.
Försäljningsminskningen är dock inte illavarslande. Likt SKF, verkstadsindustrins mest framgångsrika företag på börsen de senaste åren, väljer Pergo nu att sluta leverera produkter som inte bidrar till vinsten. SKF-chefen Sune Carlssons paroll är att det är viktigare att sälja få kullager med vinst än många lager till förlust. Pergos beslut att sluta sälja golv till Ikea är i samma anda.
Blygsam skuld Pergo har i dag ett börsvärde på 700 miljoner kronor samtidigt som omsättningen är femfaldigt större. Därmed värderas Pergo till ett så kallat p/s-tal på 0,2. Det är lågt, inte minst eftersom den tidigare ansträngda balansräkningen har hjälpts upp av vinterns nyemission på närmare 400 miljoner kronor. Nettoskulden är blygsamma 77 miljoner kronor, en minskning med en halv miljard kronor jämfört med för ett år sedan. Vändningen är inte bara frukten av den genomförda nyemissionen utan beror också på ett gott kassaflöde från den löpande verksamheten.
En annan glädjande uppgift är att Pergo under de besvärliga åren fick ihop skatteavdrag på 157 milj. kronor, vilket betyder att bolaget slipper bolags-skatt de närmaste tre till fyra åren.
För att motivera dagens värdering räcker det med att bolaget lyckas skrapa ihop en rörelsemarginal över tiden på lite drygt två procent. Det borde inte vara något större problem.
I mitten av 1990-talet tjänade bolaget 10 kronor på varje omsatt hundralapp. Därför borde det inte vara någon omöjlighet att om något år nå en femtedel av den nivån.
Golven växer Marknaden för laminatgolv är nämligen inte alls i kris, även om tillverkarna har haft det tufft. De senaste fem åren har golvmarknaden i Europa ökat med 200 procent i volym och i USA, där laminatgolven bara står för 2 procent av den totala golvmarknaden har volymerna under samma tid ökat med 400 procent. Den kraftiga tillväxten beror på att laminatgolv och för den delen också trägolv vinner mark inte minst på heltäckningsmattornas bekostnad.
Pergo har som marknadsledare i USA stora möjligheter att dra nytta av laminatgolvets framfart. Affärsvärlden räknar med att bolaget når en vinst på 26 miljoner kronor i år. Nästa år borde rörelsevinsten stiga till 100 miljoner kronor. Därmed är det redan i dag läge för köp av Pergoaktien.
Pergo Resultaträkning 2002 2003 2004 Omsättning 3500 3700 4200 Rörelsevinst 40 105 225 Vinst före skatt 26 100 220 p/e-tal (schablonskatt) 39 10 5
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.