Asien-affär slår mot Icons resultat

Icons resultat belastas med förluster på 100 Mkr nästa år som ett resultat av beslutet att ta över Asien-bolaget från årsskiftet. Den bedömningen gör koncernchefen Ulf Dahlsten. De tidigare tillväxtprognoserna för Asien-bolaget rivs också upp. Några 1500 anställda nästa sommar blir det inte tal om.

Måndagens beslut i Icons styrelse att köpa ut de övriga delägarna i Icons Asien-verksamhet förändrar Icons resultatprognoser för nästa år. Går affären igenom måste Icon ta med hela Asien-rörelsen i resultat- och balansräkningen. Hittills har Icon bara redovisat en begränsad del av förlusterna eftersom ägarandelen varit under 50 procent.

“Det är klart att det blir ett förlustbidrag från Asien på i storleksordningen 100 Mkr nästa år”, säger Icons koncernchef Ulf Dahlsten till Ekonomi24.

“Vad vi kommer att göra är att redovisa Icon Asia separat och Icon International separat i rapporterna. Sedan blir det också en konsolidering.”

Marknadens förväntningar på att Icon inom kort ska börja visa vinst på rörelsenivå är stora. I samband med rapporten för tredje kvartalet svävade ledningen på målet om rörelseresultatet för helåret blir positivt. Detta på grund av ökade kostnader under tredje kvartalet. Nu har alltså Ulf Dahlsten fått 100 Mkr i nya förluster att bolla med nästa år.

“Jag tror att våra aktieägare trots allt tycker att det är ganska bra att Icon får in det här bolaget i familjen. Någon kanske tycker att att det kortsiktigt kostar lite mer än vad det borde göra men de ser ändå värdet i detta. Jag upplever det så i de kontakter jag har haft med analytiker”, säger Ulf Dahlsten.

Ångrar du idag att ni valde en speciallösning för Asien-satsningen? “Nej, det kan man inte göra. Vi hade inte haft någonting i Asien idag om vi inte hade gjort det. Man kan säga att återköps-konstruktionen inte fungerade. Men det hade vi ingen aning om då, att marknaden skulle utvecklas som den gjorde. Vi den tidpunkten så var det rimligt.”

Johan Staël von Holstein, Icon-grundaren som också är storägare i Icon Asia, blir på nytt delägare i moderbolaget om den föreslagna affären slutförs. Han tycker att upplägget är bra för alla parter men förnekar inte att det kan bli tal om stora vinster för den utvalda gruppen Asien-investerare om Icons aktiekurs vänder uppåt.

“Vi betalade en dollar per aktie och får 60 cent tillbaka. I det perspektivet kan vi säga att vi tog en risk och förlorade. Men jag kan inte säga att jag har förlorat pengar på den här affären. Det är marknaden som har gått ner”, säger Johan Staël von Holstein.

“Och det här kan fortfarande bli väldigt bra, även för de som gick in på 1 dollar. Det finns ju ingenting som säger att Icon inte kommer att gå upp. Lika mycket som Icon har gått ner under det sista året, kan bolaget gå upp under nästa. Då visar det sig ändå bli en väldigt bra affär för oss. Så jag tycker den känns bra.”

Enligt Icon har Asien-verksamheten idag 310 anställda och väntas omsätta 35 Mkr under årets sista kvartal. När bolaget startades under våren tog både Ulf Dahlsten och Johan Staël von Holstein i rejält när tillväxtprognoserna målades upp. Då talades det om 1500 anställda redan sommaren 2001.

Substansen i denna prognos har blivit allt mindre under hösten i takt med att tillväxten för internetkonsulttjänster stagnerat internationellt. Att Icon snabbt skulle få en jämnstor partner i det blivande dotterbolaget i Asien dementeras nu helt av Johan Staël von Holstein.

“De mål som tidigare har satts upp är borta, de har vi ingen ambition att klara. Att försöka ge sig ut och klara de målen vore dumdristigt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF