Avanzas miljonärer belånar sig och köper SBB och Evolution

Ingen kundgrupp hos Avanza använder belåning lika flitigt som private banking-kunderna - här är aktierna som miljonärerna favoriserar.
bästa aktierna

April 2022 gick mot den historiska trenden med uppgångar under månaden. Istället syntes en negativ utveckling likt tidigare månader i år, och OMX30 backade 1,73% för april. Men vilka aktier lockades Avanzas private banking-kunder under april och vilka flydde de från?

Listan över de mest köpta aktierna toppas av åter av Volvo. På en andraplats kommer SBB, följt av H&M.

Mest köpta aktierna

 1. Volvo B
 2. SBB B
 3. Hennes & Mauritz B
 4. Investor B
 5. Sandvik
 6. Evolution
 7. Ericsson B
 8. SBB D
 9. Kinnevik B

Mest sålda aktierna

 1. Warner Bros Discovery Inc
 2. Svedbergs B
 3. Volvo Car B
 4. New Wave B
 5. Swedish Orphan Biovitrium
 6. Zalando SE
 7. The Lexington Company
 8. Solid Försäkringsaktiebolag
 9. Skistar B
 10. Modern Times Group B

”I listan över de aktier som nettoköptes mest under april hittar vi en rad intressanta aktier och rörelser då många av dessa bolag släppt sina rapporter under pågående rapportsäsong. SBB B har haft en negativ trend rent kursmässigt under hela året med en nedgång på drygt 50%. Den 27 april släppte bolaget sin rapport som var över analytikernas förväntningar där förvaltningsresultatet blev 1.446 MSEK, mot väntat 1.133 MSEK. Trots en bra rapport fortsätter dock aktien gå tufft på börsen”, skriver Avanza.

Evolution kommer in på en sjätteplats på köplistan. Aktien har som Avanza påpekar haft det tufft det senaste året, men kvartalsrapporten som släpptes i april kom in över förväntan och aktien stack iväg 11% på rapportdagen.

Kinnevik, som kommer in på en niondeplats på köplistan, kom tvärt emot med en rapport som inte togs väl emot av marknaden.

”Bolaget gjorde nedskrivningar av sin onoterade portfölj med 3,3 miljarder kronor. Även många av bolagets noterade tillgångar har haft ett motigt kvartal där exempelvis Teladoc och Babylon gått ner kraftigt”, noterar Avanza.

Warner Bros Discovery Inc toppar säljlistan

På förstaplatsen bland aktierna som nettosåldes mest under månaden syns Warner Bros Discovery Inc, som under månaden delades ut från AT&T varvid många investerare valde att sälja och istället ta hem utdelningen i form av likvider.

Även New Wave, som inför sin rapport kom med en omvänd vinstvarning, finns med på säljlistan.

Lista: Spararna tankar Volvo och SBB – här är aktierna som säljs

Sverigefonder åter mest populära

Vad gäller fondhandeln har Sverigefonder nu åter tagit förstaplatsen från globalfonder som den populäraste fondkatergorin, vilket kan ha att göra med den starka utvecklingen för dollarkursen under månaden.

”Sverigefonder gör en stark comeback”

Samtidigt har endast tre fondkategorier haft nettoförsäljningar under månaden. Här toppar Östeuropafonderna, mycket på grund av kriget i Ukraina. Dessutom har private bankning-kunderna valt att ta hem den senaste tidens valutauppgång i dollar och SEK mot kronan i just valutafonder.

Private Banking-kunder flitiga vad gäller belåning

Utöver listorna på mest köpta och sålda fonder och aktier har Avanza sammanställt en text om Private Banking-kundernas värdepapperskredit. Där framkommer att private banking-kunderna är den kundgrupp som flitigast använder belåning. Var tredje private banking-kund har en kredit kopplad till sin portfölj.

Samtidigt skriver Avanza att de flesta private banking-kunder har en ganska måttlig belåning då 83% av kunderna har lägre än 30% i belåningsgrad och endast ungefär 5% av kunderna har en belåningsgrad över 50%. Den genomsnittliga belåningsgraden är på 16% och snittlånet i kronor räknat ligger på drygt en miljon. Vidare skriver Avanza att nästan hälften av de kunder som ansökt om kredit inte använder den för stunden. Istället vill man ha möjligheten att kunna fylla på efter en större nedgång.

De kunder som nyttjar belåning har generellt sett en bättre diversifiering än kunder som inte använder belåning. 65% av de som använder belåning har fler än 12 aktier, samtidigt som 40% bland de som inte nyttjar belåning har fler än 12 aktier.

De mest populära aktierna bland de private banking-kunder som utnyttjar belåning är Evolution, följt av Investor, Volvo, Tesla och SBB. Avanza meddelar samtidigt att de kommer höja räntorna för värdepapperskrediter med 0,2 procentenheter.

I mitten av mars skrev Affärsvärlden ett långt reportage om private banking. Du hittar reportaget genom att trycka här.

Vill du istället veta vilka aktier som gått bäst respektive sämst på Stockholmsbörsen i år? Då är svaret Afv:s sida Börsen idag. Där hjttar du utvecklingen för europeiska index, en rad valutor och råvaror samt massor av fakta om utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

 • Håll dig till ämnet
 • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.