Avvakta förvärvsfokuserad spelkoncern

ANALYS Spelkoncernen fortsätter sin förvärvsresa. Kan bolaget bli en förvärvsmaskin likt Embracer?

VÄNTA Stillfront förvärvar och utvecklar spelstudior. Precis som den kanske starkast lysande börsstjärnan i den svenska spelsektorn, Embracer Group, har Stillfront en aktiv förvärvsstrategi.

Förvärvsmultiplarna i sektorn är överlag låga. De förvärvade bolagen drivs decentraliserat. Den decentraliserade strukturen kan också vara ett skäl till att bolag kan köpas till bra priser. De säljande ägarna kan driva bolaget vidare i den nya strukturen. Men samtidigt kan synergier tas tillvara inom Stillfront-koncernen. Bolagen utbyter exempelvis kompetenser inom marknadsföring.

För drygt en månad sedan meddelade Stillfront att de gör ett nytt stort förvärv i form av mobilspelsbolaget Storm8. Stillfront betalar 2,9 miljarder kronor för Storm8 i aktier och kontanter.

En nyckelfråga för hur man ska se på bolaget är livslängden på spelportföljen. Stillfront är verksamma inom något av ett mellanting mellan mobilspel, som ofta har relativt kort livslängd och tenderar att värderas lågt, och datorspel med desto längre livslängd och en generellt högre värdering.

En annan viktig sak är hur man ska se på marginalerna inom nyförvärvet Storm8. Nivåer över 50 procent är väldigt högt. På lång sikt tror vi det blir svårt att upprätthålla så pass höga marginaler.

Förvärvet av Storm8 väntas ingå i räkenskaperna från och med mars månad. Vi räknar konservativt med en ensiffrig tillväxt för Storm8 under 2020. För Gamla Stillfront skissar vi på en fortsatt stark tillväxt på omkring 25 procent. Inklusive förvärvet räknar vi med att intäkterna för 2020 ökar med över 70 procent följt av en tillväxttakt ungefär i linje med marknads­tillväxten.

Marginalmässigt tror vi bolagets mål om en justerad rörelse­marginal på över 35 procent är fullt nåbar redan i år. Pro form-marginalen för fjolåret var högre än så exempelvis.

Hur bör aktien värderas? Stillfront som är något mittemellan ett datorspelsbolag och ett mobilspelsbolag borde rimligtvis värderas lägre än datorspels­bolagen, men också högre än mobilspelsbolagen. Använder vi en multipel på 13 gånger rörelse­vinsten finns en uppsida på 30 procent på radarn.

Värderingen sticker inte ut som direkt hög och chansen att Stillfront kan upprepa förvärvs­tricket framöver är god. Det är inte svårt att se fortsatt uppsida i aktien, men efter en stark uppgång på cirka 75 procent sedan i somras landar vi i ett neutralt råd. Risk­nivån är trots allt högre efter förvärvet.

Detta är en kortversion av Stormar fram med nya förvärv. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.