Bäddat för fler uppköp 2023: ”40% säljs till internationella köpare”

Inflationen, valutaeffekter, utmanande leverantörskedjor och geopolitik. Trots att mörka moln på himlen är var sjätte VD positiv till att göra företagstransaktioner globalt sett under 2023, enligt en färsk rapport från PwC. Samtidigt lockas internationella köpare till Sverige av kronkursen och företagsklimatet.
Bäddat för fler uppköp 2023: ”40% säljs till internationella köpare” -
Världens VD:ar kommer inte att skjuta fram eventuella förvärv under 2023, vilket kan ses som en ljusning på M&A-marknaden efter ett svagare 2022. På bilden syns skylinen över Frankfurt i Tyskland. Foto: AP Photo/Michael Probst

M&A-året 2022 blev svagare jämfört med pandemiåren 2021 och 2020. Trots den nedåtgående trenden och flera utmanande omvärldsfaktorer så som geopolitiska spänningar och inflationen så är VD:ar positiva till att låta verksamheten växa genom förvärv, enligt en rapport från PwC.

PwC har frågat 4 410 företagsledare globalt vad de tror om 2023. 60% av de tillfrågade uppger att de inte kommer skjuta på att göra företagstransaktioner under det kommande året.

Johan Rosenberg, ansvarig för M&A på PwC Sverige. Foto: Pressbild/PwC

”M&A-marknaden hålls uppe rätt så bra även om vi ser en nedåtgående trend”, säger Johan Rosenberg, ansvarig för M&A på PwC Sverige, till Affärsvärlden.

”Man får nästan dela in det i olika segment. Tittar man på medelstora affärer rullar på rätt så bra. De är inte beroende av någon större belåning. De större affärerna som är låneberoende har det svårare”, fortsätter han.

Köpare och säljare har svårt att mötas

Affärer görs trots en svårare kreditmarknad.

”Vi har inte sett ett enda bud hittills där någon villkorat att det ska vara färdig finansiering. Där affärer faller nu är att köpare och säljare har olika värdeförväntningar”, säger Johan Rosenberg och tillägger:

”Många tror att M&A-marknaden har sjunkit, men det har att göra med att pandemiåren var extrema år. Nu är vi på väg mot en normalmarknad, så som det var innan 2020.”

Drygt 40% av de svenska företagen säljs till internationella köpare och det kommer troligen fortsätta under 2023. Den svagare kronkursen spelar in till viss del, men enligt Johan Rosenberg är köparna mer långsiktiga och de är valutaeffekterna inte lika viktiga.

”Vi har ett attraktivt företagsklimat och duktiga företag med bra teknikhöjd. Det lockar internationella köpare”, säger han.

SPAC driver inte M&A

Rapporten från PwC lyfter även fram att bolag, så kallade corporates, med stark kassa ligger bra till för att kunna göra förvärv under året särskilt då trenden med avknoppningar kommer hålla i sig.

Även riskkapitalbolagen väntas stå för en hel del förvärv. Under 2022 stod riskkapitalbolagen för 40% av transaktionsvärdet globalt sett för M&A-marknaden. Flera riskkapitalbolag har rest nya fonder senaste året och behöver sätta pengarna i arbete.

Orosmolnen för den här typen av bolag har tidigare varit den svagare kreditmarknaden, men enligt PwC:s rapport har PE-bolagen hittat fler alternativ till att låna pengar, såsom att använda kreditfonder liksom att starta egna kreditfonder för att hålla igång transaktionsaktiviteten.

För mid-market segmentet väntas kreditfonder att ta allt större marknadsandel eftersom trenden bland bankerna är att minska sin exponering mot mer riskfyllda sektorer. PwC-rapporten lyfter också fram att kreditfonderna lär gå ihop och göra strukturerade deals allt oftare för att kunna finansiera större transaktioner.

Desto värre ser det ut för SPAC:arna. Förra året börsnoterades 85 SPAC-bolag globalt sett till ett värde av 12 miljarder dollar, vilket är en dramatisk nedgång jämfört med 2021 då fler än 600 SPAC-bolag listades globalt sett med ett värde på över 144 miljarder dollar. PwC-rapporten lyfter fram att regulatoriska påtryckningar och dålig trading efter börsnoteringen gjort det svårare för den här typen av bolag att lyckas med sina förvärv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.