Bankchef: Höj räntan Yellen, annars gör jag det

Om den amerikanska centralbanken fortsätter att hålla räntorna låga uppstår ett ökat lånebehov. För att möta det anser en bankchef i Virginia att han blir tvungen att själv höja räntan, skriver Bloomberg.

På torsdagskvällen svensk tid väntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämna nästa räntebesked. Enligt Wall Street Journals analytikerenkät är det nästan dött lopp mellan de som tror på en höjning till 0,5 procent och de som tror att räntan lämnas oförändrad på dagens nivå 0,25 procent.

Bill Loving, vd och ordförande för Pendleton Community Bank i delstaten West Virginia i USA, menar att en utebliven räntehöjning lär öka den redan stora efterfrågan på lån. Och för att kunna öka bankens kapital för att kunna låna ut mer pengar behöver han höja räntorna – såvida inte Federal Reserve gör det.

– Om räntan förblir låg så slår det mot våra marginaler, vilket tvingar till konkurrens på utlåningssidan och inlåningsdelen, säger han till Bloomberg.

Enligt Bill Loving kräver bankkunderna högre avkastning på sina insatta pengar och han befarar att de nu söker sig till mer riskfyllda tillgångar.

– Låga räntor är inte bra för spararna, och vi har en äldre del av befolkningen som lever på räntorna de får. Jag anser att det är hög tid att Fed höjer räntan, säger han till Bloomberg.

I delstaten North Carolina ligger bildelstillverkaren Cascade Die Casting Group. De är en av många verkstadsbolag i USA som tjänat på de låga räntorna.

Bolaget, som var nära konkurs när finanskrisen slog till, lyckades med hjälp av Fed:s räntesänkningar komma på fötter igen för att senare expandera och anställa 50 medarbetare.

Om Fed beslutar sig för en räntehöjning på torsdag kan det få negativa konsekvenser för Cascade. Bolagets ordförande Patrick Greene tror dock att en liten höjning inte får allt för stora konsekvenser på deras affärer.

– Men det finns självklart en gräns för hur mycket räntorna kan stiga innan momentum ändras, säger han till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.