Banker kan börja plocka ut miljarder från rysk betalningsmiss

Ryssland har av kreditkommittén CDDC bedömts ha brutit mot sina obligationsåtaganden när man missat en räntebetalning på 1,9 miljoner dollar i början av förra månaden. Det innebär att det nu kan bli aktuellt med försäkringsutbetalningar till bankerna på flera miljarder dollar, rapporterar Bloomberg News.
Barclays
Foto: Kirsty Wigglesworth/TT
Några av bankerna som valt att köpa försäkringar, så kallade credit default swaps, är Barclays och JP Morgan & Chase. De köpte försäkringarna från Pimcos största fond, som totalt sålde försäkringar för över 100 miljoner dollar och riskerar att nu åka på en rejäl smäll.

Rysslands betalningssvårigheter beror på sanktioner mot landet för invasionen av Ukraina. Även om landet sitter på resurser för att betala sina skulder har sanktionerna försvårat möjligheterna att genomföra själva betalningarna. Ryssland är stoppat från att betala i dollar, euro och andra storvalutor samtidigt som obligationsinnehavarna är förbjudna att ta emot betalningar i rubel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.