Bankerna tynger Europas börser

Europabörserna backar tillbaka i fredagshandeln tyngd av nedgångar i bank- och gruvsektorn. Sentimentet tyngs också av svagare än väntat inköpschefsindex från EMU-området.

EMU-områdets kombinerade inköpschefsindex, Composite, uppgick till 52,6 i september, att jämföra med 52,9 föregående månad och förväntningarna som var 52,8. Utfallet bekräftade bilden om måttlig men stabil tillväxt i regionen, bedömde Nordea.

Parisbörsen är ned 0,6 procent medan Frankfurt och London är ned 0,3 procent vardera. Londonbörsen tyngs av pressade gruvbolag, som i går steg till följd av en svagare dollar som gav stöd till metallpriserna. I gruvsektorn är Polymetal International ned mest, -8,7 procent, medan Antofagasta och Glencore är ned 1,0 procent vardera.

Banksektorn utvecklas sämst, enligt europeiska Stoxx 600-index. Europeiska tillsynsmyndigheter ser en risk att Monti Paschi kommer att tvingas be den italienska regeringen om stöd. Det rapporterar Reuters med hänvisning till insatta källor. Myndigheterna tvivlar på att den italienska banken lyckas med den emission om 5 miljarder euro som föreslogs i somras. Aktien är ned 2,6 procent.

Tyska Commerzbank uppges planera att skära ned personalstyrkan med 5.000 arbetstillfällen och upplösa enheten för medelstora klienter. Enligt uppgifterna ska planen offentliggöras nästa vecka. Aktien är ned 0,4 procent.

Det danska läkemedelsbolaget Lundbeck rasar 14 procent på Köpenhamnsbörsen efter en misslyckad Alzheimerstudie. Bolaget lyckades inte uppnå de primära målen i den första av tre fas III-studier med läkemedelssubstansen idalopirdin. Utfallet i studien beskrivs av bolaget som en besvikelse, men de två återstående fas III-studierna kommer att fortsätta som planerat.

Finska industrikoncernen Wärtsilä har beslutat att avyttra verksamheten för drivsystem till finländska The Switch. Verksamheten har tidigare utgjort en del av Wärtsiläs affärsverksamhet Electrical & Automation. Inga finansiella detaljer delges. Aktien är upp 0,8 procent på Helsingforsbörsen.

Från Storbritanniens regering kommer olika signaler om när de formella förhandlingarna om landets EU-utträde kommer att inledas, rapporterar Financial Times. Utrikesminister Boris Johnson har talat med Sky News om att den formella begäran om utträde kan lämnas in i början av 2017, samt att förhandlingarna kan slutföras inom två år. Premiärminister Theresa May uppger att regeringen inte har fastslagit någon tidsplan för förhandlingarna och hon vill inte spekulera kring hur lång tid det väntas ta att slutföra dem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco