Försvarsindustri
Bankjätten tvärvänder om investeringar i försvarsindustri: ”Viktig signal”
Det har gått mer än två år sedan krigsutbrottet i Ukraina, men hittills har statsägda Nordiska investeringsbanken, NIB, hållit sig borta från investeringar i försvarsindustri. I Sverige har banken investerat stort i Northvolt, Volvo Cars och Scania senaste åren. Men om försvarsbolag sökt finansiering har det varit stopp, till följd av hållbarhetskrav.
När Affärsvärlden intervjuade VD:n för NIB André Küüsvek i fjol uppgav han att banken inte hade några planer på att byta fot i frågan. NIB, som gjort investeringar på 80 miljarder kronor i Sverige, har istället främst fokuserat på elektrifieringen.
Svenska staten största ägare
Nordiska investeringsbanken, NIB, ägs av de nordiska länderna och sedan 2005 även av de baltiska staterna. Den svenska staten är den största ägaren. Lånen fördelas utifrån ägandets storlek. Knappt 35% av låneportföljen utgörs av investeringar i Sverige.
Men nu vill banken ändra sin hållbarhetspolicy.
“Denna policyändring sänder en viktig signal och har ett betydande värde, vilket gör att vi kan anpassa oss till nya geopolitiska realiteter samtidigt som bankens kärnuppdrag bibehålls”, säger André Küüsvek i ett pressmeddelande.
Kriget har pågått i två år. Varför kommer ändringen först nu?
“Beslutet härrör från den utvecklande geopolitiska situationen och är i linje med våra medlemsländers strategiska prioriteringar. Det finns en gemensam förståelse om behovet av robusta försvarskapaciteter och säkerhetsåtgärder inom den nordisk-baltiska regionen. NIB är redo att svara på sina ägares prioriteringar”, skriver André Küüsvek i ett mejl till Affärsvärlden.
Ministermöte bakom
Det som har föranlett förändringen är ett möte mellan de ministrar från de nordiska och baltiska länderna som utgör bankens råd. Sveriges representant i rådet är finansminister Elisabeth Svantesson (M). På mötet som ägde rum i Tallinn i mars slogs fast att “ett starkare försvar” ska vara en prioritering för banken.
Hur mycket kan komma att investeras i försvarsindustri?
“Det är lite tidigt att säga. Vi förväntar oss inte att försvarsfinansiering kommer att bli en betydande del av NIB totala portfölj. Vi förväntar oss dock att vara mycket relevanta för försvarsindustrin och bidra till dess nödvändiga upprustning”, skriver André Küüsvek i ett mejl.
Saab kan ratas
Tidigare fanns en begränsning som uteslöt alla verksamheter från finansiering, där mer än 20% av intäkterna kom från produkter med militär användning. Den ser nu ut att upphävas. Men först ska synpunkter samlas in genom ett offentligt samråd.
Även i fortsättningen kan det dock bli svårt för bolag som tillverkar försvarsmaterial som endast kan användas just militärt, som Saab, att få finansiering från NIB för centrala delar av verksamheten. Förslaget är nämligen att utesluta utrustning som vapen och ammunition för finansiering.
Läs också: Bankjätten ratar investeringar i kärnkraft – i nuläget: ”För tidigt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.