Billigast i Matteus och Skandiabanken
Det krävs allt mer kapital för att kunna handla med egna aktier hos de väletablerade fondkommissionärerna. Men nästan inga av internetmäklarna kräver något kapital från kunden. Därmed ökar avståndet ytterligare mellan de båda alternativen.
När handeln med aktier på nätet kom igång trodde många att detta skulle innebära en stor prispress för aktiehandeln generellt. Så blev det inte.Förändringarna sedan Affärsvärldens förra granskning (i nr 38/99 “Dyrare depåer”) är således små. Det är dock värt att notera att Aragon, Erik Penser och Nordiska har fördubblat kravet på minibelopp i depån till en miljon kronor. Carnegie och Öhman har fyrfaldigat sitt minimikrav jämfört med förra året. Carnegie har höjt från en kvarts miljon kronor till en miljon och Öhman från en halv miljon kronor till två miljoner kronor. Även Hagströmer & Qviberg, Matteus och Skandiabanken har höjt tröskeln för nya kunder.
Produktutbudet viktigare
Courtaget ligger alltså i princip på samma nivå som förra året. Någon enstaka internetmäklare har sänkt sina priser. För fondkommissionärerna är det fortfarande vanligast med ett courtage på 0,45 procent för handel med aktier på A – listan. Skandiabanken utgör ett undantag med 0,40 procent. Däremot fortsätter fondkommissionärerna att införa depåavgifter och vissa har till och med ökat dessa sedan förra året. Gör man många affärer, det vill säga generar stora intäkter till mäklaren, utgår oftast inget courtage. De traditionella fondkommissionärerna satsar mer på att utveckla sina analysverksamheter. De flesta ger ut morgonrapporter och veckobrev (i regel även distribuerade med e-post) och bearbetar kunderna aktivt. Det som har lockat många kunder är att man som kund hos en mäklarfirma har företräde vid nyintroduktioner där firman är rådgivare.
Locka kunder
Internetmäklarna verkar inte längre vilja konkurrera med prisinstrumentet utan försöker i stället locka kunder genom sitt produktutbud. Några erbjuder handel med fonder, andra med utländska aktier, blankningsaffärer eller så kallade stop-loss funktioner (som innebär att aktierna säljs automatiskt vid en viss nivå som bestämts av kunden). Möjlighet att köpa aktier via mobiltelefonen är ytterligare en produkt som några internetmäklare erbjuder. Maximicourtage och speciella priser för kunder som gör många affärer erbjuds också ofta, men de lämpar sig bäst för så kallade daytraders.
Gott om analyser
Valet mellan en traditionell depå och en depå hos en internetmäklare styres av vad man har för preferenser som kund. För många är det viktigt att ha någon att diskutera affärer med och att få tillgång till analyser. Av de skälen väljer en del sparare att ha sin depå hos bankerna, alternativt hos fondkommissionärerna. Men placerare som hellre handlar aktier på egen hand bör välja en internetmäklare. I takt med att informationen blir mer tillgänglig finns det gott om analyser att ta del av. Affärstidningar, nyhetstjänster (vilket de flesta internetmäklarna erbjuder kunderna) och internet anser många vara lika bra komplement som de produkter som de traditionella fondkommissionärerna erbjuder.
Det bör dock poängteras att de avgifter som fondkommissionärerna tar ut är förhandlingsbara om kunden är kapitalstark eller är beredd att göra många affärer. För dem som inte har ett stort kapital och vill ha en personlig rådgivare är bankerna de enda alternativen. Tyvärr verkar det som om tiden står stilla i bankerna. Priserna är kvar på samma nivåer som gällde för flera år sedan. De flesta bankerna har också lanserat internettjänster, men även där är priserna höga jämfört med konkurrenterna. Undantaget är Nettrade (Föreningssparbanken) som har ett courtage på 0,14 procent, att jämföra med 0,30 procent för Handelsbanken och SEB.
Totalkostnaden
I tabellen härintill finns alla prisuppgifter angivna. Affärsvärlden har även räknat på totalkostnaden (depåavgifter och courtage) under ett år för två olika kundkategorier som antas göra fem affärer vardera. Skillnaderna mellan de billigaste och dyraste alternativen är stora. För placerare som gör små affärer och gärna fattar sina investeringsbeslut själva är Skandiabankens internettjänst billigast. Minimicourtaget är bara 50 kronor, vilket är ett par tior under de närmsta konkurrenterna. För större affärer via internet är Mattues.net billigast. Därefter kommer Teletrade, tätt följda av Avanza och Etrade. Billigast courtage har Matteus, som endast tar 79 kronor för affärer upp till 250.000 kronor. Matteus är den enda av internetmäklarna som tar ut en fast depåavgift. Avgiften är på 540 kronor och betalas endast av de som har mindre än 100.000 kronor i depån.
Konsolideringen fortsätter
En hel del affärer har skett bland sparinstituten sedan förra årets genomgång. Fusionen mellan JP Bank och Matteus är i princip klar och JP Aktiehandel kommer att gå upp i Matteus Fondkommission. MeritaNordbanken köpte danska Unibank och fick därmed Aros Securities med på köpet. Aros heter numera Aros Maizels och kommer inom kort att presentera en helt ny tjänst för aktiehandel. Teletrade köpte Aktiedirekt och H&Q.se köpte Aktiespar Online. Hittills har detta inte påverkat priserna för de olika tjänsterna i någon vidare mening. Uppköpen lär dock fortsätta, särskilt bland internetmäklarna, men det borde inte vara negativt för spararna. Konkurrenstrycket är trots allt så pass hårt att ingen skulle våga höja priserna, eftersom sannolikheten då ökar för att ytterligare någon utländsk firma slår sig in på den svenska marknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.