Academedia
Billigt tillväxtbolag
Utbildningsbolaget Academedia ingår i Affärsvärlden Analys+ Småbolagsportfölj. Bolaget lämnade en fullt godkänd rapport för det andra kvartalet 2017/2018 (brutet räkenskapsår) i morse och aktien stiger 1,6 procent strax efter lunchtid. Det redovisade rörelseresultatet var drygt 8 procent bättre än analytikernas förväntningar. Det nyligen förvärvade Vindora utgjorde nästan hela resultatlyftet på 17 procent jämfört med föregående år.
Den stabila utvecklingen i vuxenutbildningssegmentet fortsätter, dock flaggar Academedia för större förändring i sin kontraktsportfölj. En vunnen upphandling – som överklagats – kommer ha en negativ effekt på segmentets ebit-marginal på 1–3 procentenheter. Effekterna kommer mest troligt att börja kicka in i det fjärde kvartalet. Segmentet är utan konkurrens det mest lönsamma i dag med rörelsemarginaler kring 13 procent.
Skolpengen släpar
Tre av fyra segment uppvisar samma eller förbättrad lönsamhet jämfört med föregående år. För- och grundskolesegmentet fortsätter dock att pressas, som tidigare. I huvudsak beror det på att Academedia inte får tillräcklig kompensation för löneinflationen hos lärarkåren i Sverige. De preliminära skolpengsökningarna i Sverige för 2018 uppgår till 2,5 procent i snitt och det kompenserar inte för den löneglidning som bolaget har just nu.
Så här svarade vd Marcus Strömberg när vi intervjuade honom i december hur Academedia hanterar den kraftiga löneinflationen inom lärarkåren:
– Lärarbristen har utvecklats snabbare än vad alla räknat med och det påverkar oss initialt negativt marginalmässigt, främst inom grundskolan. I nuläget är det många kommuner som går med underskott på grund av stora löneökningar. Kommunen är lagskyldiga att ge oss samma ersättning och spegla självkostnaden för kommunerna. Om kommunens kostnader går upp så får vi högre skolpeng. Vi kompenseras i efterhand och blir alltid kompenserade över tid, vilket skiljer vår verksamhet från till exempel vården där ersättningar kan sänkas.
Det är alltså fortfarande en eftersläpning och ett problem som på sikt kommer rättas till. Vi räknar dock med fortsatt press på marginalen inom detta segment 2018 och 2019, då kommunerna rimligen bör ha kommit ifatt. På telefonkonferensen gav Academedias finanschef Eola Änggård Runsten visst hopp om att Sverige kommit en bra bit på väg när det gäller lönelyft i lärarsektorn relativt andra yrkesgrupper och att det bör bidra till att minska flykten från läraryrket.
Nya regler för lokalkostnadsersättning
Utöver lönedelen i skolpengen framkom även att regeringen den 11 januari meddelat en förordningsändring kring riktlinjerna för beräkning av lokalkostnadsersättning i skolpengen. I korthet innebär den att kommunerna får exkludera nya skolor i beräkningsunderlaget till lokalersättningen. Hur den nya förordningsändringen ska tolkas och kommer påverka Academedia är dock för tidigt att säga enligt finanschefen, som väntar på mer information om hur kommunen tänker tolka ändringen som gäller från den 1 mars.
Fortsatt köpvärd aktie
Sammantaget är intrycket av rapporten stabilt. Nettoskuldsättningen är 2,6 gånger ebitda efter den nyligen genomförda emissionen, och därmed under målet 3. Vinstbegränsningsförslaget väntas inte få politisk majoritet i riksdagen enligt vd Marcus Strömberg, vilket är en syn som vi delar.
Academedia har en mycket stark position i Norden och uppvisar flera kvalitéer som tillväxtbolag. Total marknadsandel är drygt 3 procent och det finns därmed goda utsikter att växa snabbt under många år framöver, såväl organiskt som via förvärv i Sverige, Norge och Tyskland.
De goda tillväxtutsikterna, både strukturellt och förvärvsmässigt, syns dock inte i aktievärderingen, som dras med betydande rabatt. Hur stor riskpremie som välfärdsbolagen bör ha är den eviga frågan. Det är dock svårt att se att multiplarna ska bli så mycket lägre än i dag. Med ev/ebit 11,9 gånger får man ett bolag som förväntas växa rörelseresultatet med 30 procent de närmaste två åren. Det är attraktivt trots vinsttakshotet och särskilt på en uppskruvad Stockholmsbörs.
Ett annat bra tecken är intresset har ökat från aktiemarknaden. Den senaste månaden har Danske Bank och Handelsbanken initierat bevakning med köprekommendationer. Samtliga fem analyshus som bevakar bolaget har köprekommendation och den genomsnittliga riktkursen är 80 kronor, att jämföra med Affärsvärldens riktkurs 76 kronor.
Nyckeltal för välfärdsbolagen på Stockholmsbörsen
Källa: Factset
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter:@AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på:analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.