Birgersson: ”Jag tycker det är skittråkigt att bygga bolag”

PARIS Borta är dagarna när Birgersson skulle krossa Telia. På IT-mässan i Paris deklarerade han att det är dags för ett nytt krig, ett nytt slagfält och en ny fiende – USA. Och på hemmafronten har han slagit vad med CW Ros om att om ett år är Framfab Labs större än resten av bolaget.

Jonas Birgersson må beskrivas som en slagen hjälte i svenska medier, men vid sitt anförande på internetseminariet IT Visions 2.0 i Paris var han sitt gamla jag igen. Och precis som i begynnelsen är han beväpnad med både fleecetröja och militärstrategier. Konstaterandes att det är ett nytt krig och ett nytt slagfält – nämligen om vem som ska bli den dominerande spelaren i den nya ekonomin – får han franska journalisterna att tindra med ögonen och bland dem som bokat enskilda intervjuer fanns såväl Le Figaro som Le Monde.

Detta trots att han gav både svenskar och fransmän – som länge ansett sig ha ett försprång på onlinetjänster genom att ha utvecklat Minitel – bakläxa för att ha skapat för lite värden de senaste åren. ”Europa har uppfunnit nästan allting; jetflygplanet, den moderna processorn – men vilka värden har vi skapat av det? Vi är för urdåliga på att bygga bolag och urdåliga på att kapitalisera på våra idéer. Jag tycker det är skittråkigt att bygga bolag men vi måste kapitalisera på idéer, annars får vi inte ett civiliserat samhälle!” Att Europa nu skaffar sig konkurrensfördelar gentemot amerikanerna, är avgörande för vilken kontroll vi kommer att ha över vår egen framtid de närmaste åren, menar han. ”Jag är inte säker på att alla förstår riktigt hur stort det blir om vi förlorar gentemot amerikanerna. Om amerikanerna får dominans skapar det ett dåligt samhälle på en mängd olika sätt, t ex i rena försvarsfrågor – om inte de behöver Europa som något annat än en avsättningsmarknad är det farligt. Men är ekonomin är integrerad så att alla länder behöver varandra skapar det en väldig stabilitet även när det gäller säkerhetsfrågor.”

Men även om Jonas Birgersson nu är tillbaka där han började, med de stora visionerna, är det ofrånkomligt att hans position i övrigt har ändrats radikalt under året. Aktiekursen har rasat, VD-skapet i Framfab överlämnats till Johan Wall och ordförandeklubban i Bredbandsbolaget till Jan Stenberg.

Du framställs allt mer som en slagen hjälte med storhetsvansinne, kan man undgå att bli personligt påverkad av sånt? ”Ja, jag vet vem jag är, varför jag är här och vad jag vill göra och vad som skrivs om det är jag ganska ointresserad av. Det är trist på det sätt att andra människor som har en relation till mig inte känner igen mig i det som skrivs men det stör mig inte nämnvärt. Vi vet att vi kommer att kunna leverera de saker vi har sagt; jag tror fortfarande att Bredbandsbolaget kommer att ha världens 100 000 första 10-megabitslägenheter, Cisco kommer fortfarande att ställa upp med sina 4,2 miljarder i finansiering, vi har fortfarande några av världens största investerare med i företaget bl a Intel som för första gången investerar i Skandinavien och jag vet hur amerikanerna uppvaktar oss varenda vecka och vill ha olika typer av samarbeten.” Men när du var här förra året var det onekligen roligare tongångar. ”Det är klart att det inte är kul att kurserna faller, men raset drabbar ju en hel bransch och inte enskilda bolag. Det har också en positiv effekt genom att vi får en global harmonisering av nivåerna. I övrigt är det ju en gammal sanning att när det blir motvind är det dags att gallra ut dem som inte klarar sig. Då gäller det att veta vad man vill, varför folk går till jobbet varje morgon, att man har ett bra mål och att folk i organisationen mår så pass bra att de orkar och vill vara med och uppfylla det.”

Du har varit en viktig kulturbärare i Framfab sedan starten, vad har du fått för reaktioner internt på din avgång? ”Framfab är stort idag, och finns i 14 länder men jag tror att folk förstår vad vi gör och varför även om de tycker det är tråkigt att vi måste skära ner på folk. Jag tror också de ser att vi nu försöker spela korten rätt genom att bygga en fokuserad verksamhet och bevisa en idé.”

Johan Wall har fått kritik i medierna för att han inte gick in och styrde upp verksamheten förrän nyligen. Hur har alla de här turerna förändrat er relation från det att ni började jobba ihop? ”Vi har haft ungefär samma relation hela tiden, den har inte förändrats.” Hur ser din vision för Framfab Labs ut? ”I dagsläget är vi 70 personer i den helägda Framfab-delen och vi har också hand om innehaven i Hårdvarubolaget och Trygghetsbolaget. Vi kommer att komma ut med nya spännande produkter där vi ser att man går bort från PC:n som den viktigaste kommunikationskanalen och istället kompletterar den med ett antal andra uppkopplade saker. Framöver kommer du kommer att ha en låda ovanpå TV:n som kopplar ihop dig med nätet, adapters som kopplar ihop stereon, mobilen, spisen – praktiskt taget allt – med nätet. Det är i den produktutvecklingen vi ska verka.”

Hur stort kan bolaget bli? ”Både Framfab och Framfab Labs är otroligt viktiga verksamheter men skulle jag tvingas välja är Labs-verksamheten viktigare. Jag har till och med en god middag som vadslagning på det. CW Ros och jag har slagit vad om att det ska bli ett större värde i Labs än i resten av Framfab på ett år. Och det tror jag att jag vinner. Och gör jag det vinner alla andra också på det, så hur det än går är det ett rätt positivt vad för CW.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.