Björsells sju bästa recessionsmotståndare

Nordeas analytiker Martin Björsell ser aningen skeptiskt på första halvåret av 2023. "Jag tror man ska vara beredd på att marknaden inte har prisat in en lågkonjunktur", säger han och tipsar om sju bolag som kan stå emot om sentimentet blir ännu sämre.
Björsells sju bästa recessionsmotståndare - Martin Björsell Recessionsmotståndare
Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea ger sina bästa aktietips inför 2023.

”Efter att de långa räntorna under de senaste två månaderna kommit ner i USA har marknaden blivit lite mer positiv”, säger Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea.

Han menar att det går att sätta likhetstecken mellan räntemarknad och börshumör.

Det kommer fortsätta i det korta perspektivet, tror Björsell. Själv uttrycker han en försiktig syn när han blickar in i början av 2023. Den hökaktiga tonen från centralbankerna kommer att fortsätta dominera, spår han.

”Vi tror inte att centralbankerna är jättenöjda med hur marknaden tagit räntehöjningarna och deras uttalanden. Höjningarna har nog inte fått den effekt som önskades. Det är möjligt att de tar en paus i höjningarna, men den hökaktiga tonen kommer nog att fortsätta så inte marknaden springer i förväg.”

RÖDA VINSTFLAGGOR

En av börsens röda flaggor är vinstestimaten, menar Martin Björsell.

”Många talar om en vinsttillväxt upp emot 10% nästa år, men det tycker jag låter högt. Vinstestimaten kommer nog att komma ner och värderingarna visa sig vara för höga. Det blir nog en utmaningen för marknaden framöver.”

Institutionella investerare har varit ganska försiktiga det senaste halvåret, men småspararna har i stor utsträckning behållit exponeringen, tror Björsell. Om marknaden börjar vika och svagare tecken syns i ekonomin, så kan investerare blir mer försiktiga och sälja.

”Jag tror man ska vara beredd på att marknaden inte har prisat in en lågkonjunktur och att det kan fortsätta komma dystra nyheter kring den globalekonomiska miljön. Vinsterna kan nog inte hållas uppe i den utsträckning som det ser ut idag”, säger han.

TRE OMRÅDEN ATT INVESTERA I

Martin Björsell ser tre kategorier inför 2023 att vara exponerad inom, även om marknaden skulle vika ytterligare:

RECESSIONSMOTSTÅNDARE

”Vi gillar bolag som historiskt sett klarat recession bättre och lyckats bibehålla sina vinster. De har bättre förutsättningar i en sån här osäker miljö.”

Astra Zeneca: ”Läkemedelsbolagens efterfrågan påverkas inte av recession.”

Axfood: ”Mat köper vi oavsett. Willys exempelvis, som ägs av Axfood, är en relativ vinnare dit kunder gått från konkurrenterna på grund av prisinflationen.”

Essity: ”Primärt produkter som vi konsumerar oavsett konjunktur. En del av deras kostnader har börjat komma ner, samtidigt som prishöjningar genomförs, så 2023 borde kunna bli ett bra år för Essitys del.”

STRUKTURELL EFTERFRÅGAN

”Bolag med hög och stabil avkastning på sysselsatt kapital, eller bolag som har en hög efterfrågan strukturellt, är den andra kategorin. Inom energiinvesteringar till exempel, där är det värt att fortsätta göra investeringar på grund av det höga elpriset.”

Här har Martin Björsell tre tips med fokus på energieffektivisering:

Alfa Laval: ”Här ser vi en intressant efterfrågesituation, framför allt inom värmeöverföring och värmeväxlare. Värderingen är hög men under det historiska snittet.”

Addtech: ”En serieförvärvare med tre starka slutmarknader även i en svagare konjunktur: elektrifiering, energi och automatisering. De har fortsatt leverera starkt och kan även bli tal om ännu en avknoppning.”

Nibe: ”Värderingen är som alltid hög, men inte extrem.”

STARKA POSITIONER

”Den tredje och sista kategorin är bolag med starka marknadspositioner som kan höja priserna.”

Evolution: ”De har en superstark marknadsposition. Är man en av topp två-tre spelarna i världen som Evolution är, så har man ganska goda förutsättningar att kompensera sig på prissidan.”

UNDVIKER FASTIGHETER

När det gäller detaljhandelsbolagen tror Martin Björsell att det är för tidigt att gå in än, trots att många av bolagen tagit mycket stryk.

”Där blir det nog ännu sämre innan det bli bättre”, säger han och påpekar att han undviker även allt för cyklisk verkstadsexponering på grund av estimatrisken:

”Jag köper mycket hellre Alfa Laval än SKF, även om värderingen i SKF är låg. Sen kan det dyka upp lägen inom verkstad längre fram under 2023, efter första halvåret.”

På fastighetssidan tycker han att det är allt för high risk/high reward just nu.

”Det är mycket osäkerhet kring räntekostnader och omfinansieringar. Det är inte sweet spot att köpa idag, men när räntemarknaden stabiliseras så kan det finnas gott om värde i fastighetssidan. Exempelvis i Castellum eller Fabege.”

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du aktierna som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets