BOENDE: Valfri el gynnar alla köpare

Hjälp konkurrensen eller vänta på dess effekter - vilkenderaså gynnas du av den nya fria marknaden för hushållsel.

Avregleringen av elmarknaden har hittills inte berört vanligahushåll särskilt mycket. Men riksdagens beslut för två veckorsedan att från den 1 juli införa ett högsta pris, 2.500 kronor,på de mer avancerade elmätare som behövs för att kunna bytaelleverantör har plötsligt skapat konkurrens om Sveriges fyramiljoner hushåll.

Att byta elleverantör är främst aktuellt för den som bor i villamed elvärme. Då är förbrukningen uppåt 25.000 kWh per år, vilketger en totalkostnad mellan 13.000 och 20.000 kronor per år.Flera aktörer har redan agerat för att hjälpa hushållen attsänka sina elkostnader. Villaägarnas Riksförbund har dragitigång ett projekt där man gemensamt köper in elmätare ochförhandlar med olika elleverantörer för att pressa fram bästamöjliga pris. Telge Energi i Södertälje var först i landet medatt försöka locka kunderna att bjuda på elmätaren om kundenförband sig att köpa el till fast pris från dem. Snart kommernya erbjudanden att hagla över elkonsumenterna.

FAST ELLER RÖRLIGI framtiden kommer alla att tvingas välja mellan fast ellerrörligt elpris, ungefär som vi idag väljer mellan fast ellerrörlig ränta på bostadslån. Fördelen med rörligt elpris är attman kan få lägre energikostnad om priset på elenergi faller,fördelen med ett fast kontrakt är precis som med ett bundet lånatt man i förväg vet hur stor kostnaden blir.

Möjligheten till besparingar är dock inte så stora som när detgäller att välja rätt bolån. Det beror på att det bara ärungefär en tredjedel av elräkningen som beror på kostnaden förelenergin – resten är skatt och nätavgifter. Den som har elvärme,använder 20.000 kWh per år och kan sänka sitt elpris med 5 öreper kWh inklusive moms tjänar 1.000 kronor per år. Det är alltsåinte några jättesummor det handlar om.

För en svensk villaägare med elvärme är totalpriset i genomsnitt67 öre per kWh, enligt Nutek. Skatten, elskatt och moms, ärdensamma i hela landet, ungefär 22 öre. Kostnader för elenerginvarierar en hel del, från under 20 öre till drygt 40 öre, medett snitt kring 25 öre. Ännu större är spridningen förnättarifferna, från åtta öre som lägst till 32 öre, med ettsnitt kring 20 öre.

Men det är alltså bara när det gäller elenergin som konkurrensenhar släppts fri. Man måste fortfarande vara ansluten till sittnuvarande nätföretag och betala deras nätavgifter (dock kan mananmäla höga nätavgifter till den nya Nätmyndigheten förgranskning).

Att hitta hur mycket dessa tre delar, det vill säga skatten,elkostnaden och nättariffen, står för av den egna elräkningen ärdock ofta svårt. Kostnaderna klumpas ihop vilket gör det svårtför kunden att avgöra hur stor förtjänst ett eventuellt byte avleverantör skulle kunna ge (men konkurrensen kommer nog attförbättra även informationen på elräkningarna).

Två möjliga attityder finns till den fria elmarknaden: antingenjagar man lägsta pris, eller också väntar man lugnt på attkonkurrensen jämnar ut prisskillnaderna. Troligen kommerkonkurrensen om några år att jämna ut elpriserna så mycket attvinsten med att byta leverantör minskar. Men för attkonkurrensen skall jämna ut priserna måste först tillräckligtmånga villaägare ta reda på om de betalar för mycket och om såär fallet byta leverantör.

Om du idag betalar mer än genomsnittet, 25 öre per kWh föreskatt, har du två alterntiv. Antingen agera snabbt direkt ochbyta till en leverantör som erbjuder lägre pris. Med detkonkurrenstryck du då skapar så hjälper du både dig själv ochdina grannar att få lägre energikostnad (en varning dock för attidag binda elpriset, eftersom konkurrensen troligen snarttvingar fram ännu bättre erbjudanden). Eller också struntar du iproblemet, i tron att tillräckligt många andra kommer att bytaleverantör. Troligen kommer du ändå att få lägre elpris eftersomleverantörerna är tvungna att sänka priset för alla kunder avsamma typ, inte bara de som klagar.

Fri el från 1 juli 1997

Snart är det både juridiskt och praktiskt möjligt för allasvenskar att själv leta lägsta pris på elenergin.Tidigare hardet nätföretag som kunden varit ansluten till även haft monopolpå att sälja elenergin. Men den 1 januari 1996 fick Sverige somfjärde land i Europa en fri elmarknad.

Fortfarande måste man betala sitt nätföretag för nätanslutningen.Skatten är också densamma för alla. Friheten ligger i att kunnaköpa elenergin från vem som helst. Dock har det funnits ettallvarligt hinder för vanliga hushåll som har velat köpa sin elbilligare av någon annan elleverantör, nämligen att man då måsteha en elmätare som mäter förbrukningen timma för timma. Annarskan inte leverantörerna och nätföretaget reda ut sinamellanhavanden. Förra året kostade mätarna cirka 6.000 kronorvilket gjorde att det bara i undantagsfall var lönsamt förenskilda hushåll att byta leverantör.

Nu har dock riksdagen beslutat att från den 1 juli 1997 fårelmätare som mäter förbrukningen timvis inte kosta mer än 2.500kronor. Därmed är det betydligt lättare för en villaägare medelvärme att räkna hem ett byte av elleverantör.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.