Boliden lyfter på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga i den tidiga handeln på fredagen. De ledande amerikanska aktieindexen ökade under gårdagen. Sentimentet verkade fokusera på den överenskomna vapenvilan i Ukraina.

Dustin rusade som mest handlade
aktie på sin första handelsdag. Boliden fortsatte sin starka utveckling efter gårdagens rapport och en höjd rekommendation för aktien.

”OMXS30 klättrade på ny
obeträdd mark och S&P 500 stängde strax under all time high. Riskaptiten fick stöd av eldupphör i Ukraina och positivare tongångar kring Grekland. På hemmaplan var den största nyheten den historiska räntesänkningen som minskar avkastningskravet på börsen och motiverar stigande kurser i Sverige”, skriver IG i ett morgonbrev.

”Inför öppningen är det
fortsatt positiva tongångar med stigande kurser i Asien. På agendan står preliminära BNP-utfall från en rad olika regioner med huvudfokus riktat mot tillväxten i Europa. Håller optimismen i sig har vi ny rekordnivå för S&P 500 innan New York tar ledighet på måndag för firande av Presidents Day”, bedömer IG vidare.

SIX Generalindex var klockan 09.30
upp 0,6 procent till 511 och OMXS30-index steg med 0,6 procent till 1.634. Omsättningen var 1,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Dustin har fastställt
noteringskursen till 50 kronor per aktie. Det motsvarar ett marknadsvärde på drygt 3,8 miljarder kronor. Prisintervallet var 45-51 kronor per aktie. Aktien ökade 18 procent till 58,75 kronor.

Boliden steg 5,9 procent som näst
mest handlade aktie. Morgan Stanley höjde rekommendationen till övervikt.

Industrikoncernen Trelleborg
redovisade ett resultat före skatt på 661 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2014. Marknadsförväntningarna låg vid 652 miljoner, enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Aktien steg 0,7 procent.

Köksbolaget Nobia rapporterade ett
justerat rörelseresultat för det fjärde kvartalet som var något sämre än väntat. Aktien backade 0,8 procent till 78,40 kronor.

Konfektyrbolaget Cloetta rapporterade
ett lägre resultat än väntat i kvartalet. Aktien backade 2,3 procent.

Africa Oil har genomfört den
riktade emission som meddelades efter stängning i går. 57 miljoner aktier såldes till kurs 18,50 kronor per aktie. Aktien backade 6,0 procent till 19,29 kronor.

Opus Group har aviserat en
företrädesemission på 150 miljoner kronor. Aktien var ned 2,0 procent.

Lundin Petroleum har meddelat
detaljer kring det norska fältet Johan Sverdrup. Bolaget föreslås få en ägarandel på 22,12 procent i fältet. Aktien ökade 0,9 procent.

Vidare har bland andra Doro och
Cybercom kommit med delårsrapporter under morgonen. Doro rasade 12 procent och Cybercom var ned 5,1 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

511    

+0,6   

+12,1

OMX Stockholm 30           

1.634    

+0,6   

+11,6

SIX Avkastningsindex         

926    

+0,6   

+12,1

SIX Sverige cykliskt 15      

460    

+0,4   

+15,4

SIX Sverige defensivt 15     

496    

+0,4   

+10,3

SIX Volatilitetsindex       

14,7    

-2,0    

-5,8

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.