Bolund: Hushållens skuldsättning fortfarande en riskfaktor

Den svenska ekonomin går bra och det finansiella systemet fungerar väl, "vi har en bra motståndskraft". Liksom tidigare är hushållens skuldsättning en riskfaktor, medan penningtvätt och framförallt cyberhot har kommit högre upp på dagordningen. Det sade finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund till journalister på måndagen, efter Finansiella stabilitetsrådets möte.
Bolund: Hushållens skuldsättning fortfarande en riskfaktor - per-bolund-700_binary_6959768.jpg

I rådet, som möts två gånger per år, ingår regeringen, Riksgälden, Riksbanken och Finansinspektionen.

Enligt Bolund har myndigheternas åtgärder för att dämpa hushållens höga skuldsättning haft effekt och ökningstakten för bostadspriserna har minskat ”ganska dramatiskt” och nu bättre följer inkomstökningarna, ett ”trendbrott kan man säga”.

Bolund sade vidare att svenska myndigheter har deltagit i en nordisk-baltisk krisövning.

”Den visade på behovet av att vi behöver samordna oss”, sade han och tillade att en del handlade om en fiktiv bank som hade en filial i Baltikum som utsattes för höga nivåer av risker.

Finansmarknadsministern konstaterade att Finanspolitiska rådet inte ser några omedelbara kriser som seglar upp mot det finansiella systemet.

”Men erfarenheten är att det är när vi har stabilitet och en god konjunktur som riskerna byggs upp. Det är därför vi måste vara förberedda”, sade Bolund.

Nästa möte i Finansiella stabilitetsrådet hålls den 6 december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets