BP:s hemliga vapen för att hindra uppköp

Den brittiska oljejätten BP har ett ess i rockärmen för att skrämma bort fientliga spekulanter. En ny ägare skulle behöva slanta upp över 12 miljarder dollar i en snabb betalning av böterna efter oljespillet i Mexikanska golfen, skriver Bloomberg.

Själva har BP minst 15 år på sig att betala bötesbeloppet på totalt 18,7 miljarder dollar efter att över 3 miljoner fat olja läckt ut i havet från oljeplattformen Deepwater Horizon 2010. Enligt uppgörelsen kan berörda stater kräva in två tredjedelar av beloppet i förväg av en ny ägare.

Experter väntar sig en våg av storaffärer i oljebranschen där flera bolag kämpar med ett oljepris som fallit över 50 procent på ett år, skriver Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.