Bra uppslutning i Dustins miljardemission – teckningsgrad på 121%

Dustins företrädesemission tecknades till 121%. IT-återförsäljaren får därmed in nära 1,75 miljarder netto som ska användas till att renovera upp balansräkningen.
Bra uppslutning i Dustins miljardemission – teckningsgrad på 121% - Fotograf Jonas Ljungdahl
Dustin kan nu vända blad efter sin kritiserade nyemission och fokusera på att minska sin stora nettoskuld. På bilden syns Dustins VD, Johan Karlsson. Foto: Dustin

Dustin har publicerat utfallet för sin företrädesemission av aktier, vilket påvisar en teckningsgrad på 121%. Av detta tecknades 99,3% med stöd av teckningsrätter vilket innebär att investerare som tecknat utan teckningsrätter tilldelas 0,7% av de nyemitterade aktierna.

Emissionsguiden hissade tidigare två flaggor för emissionen, en för nyckelpersoners investering och en för hög utspädning.

Dustin gav initialt ingen information om huruvida ledning och styrelse skulle teckna aktier. Bolagets IR-ansvarige Fredrik Sätterström skrev i mejl till Afv att han trodde att personer och ledning och styrelse skulle teckna och att det vore “förvånande” om så inte skedde.

Varken i prospektet eller vid pressmeddelandet om emissionsutfallet tillkom dock någon information om nyckelpersoners eventuella investeringar.

Flaggan för hög utspädning hade dock inte hissats om bevakningen inletts idag.

Emissionsguiden har nämligen plockat bort denna flagga i en uppdatering av flaggarsenalen.

Slutet gott, allting gott i Dustins jätteemission kan man tycka. Upplägget har dock varit starkt ifrågasatt från en av bolagets större aktieägare, Protector Forsikring.

Afv redogör för detta i en analys av Dustin-aktien som mynnade ut i ett köpråd i oktober. Analysen skrevs innan emissionsvillkoren klubbats igenom. Noterbart är att vi då skissade på 11,50 kr som teckningskurs, att jämföra med de 5,15 kr där det landade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.