Clas Ohlson sänker börshumöret

Kurserna på Stockholmsbörsen faller tillbaka efter lunchtid. Dagen har hittills bjudit på några rapporter, bland annat från Clas Ohlson, och H&M har överträffat förväntningarna med sin klädförsäljning.

SIX Generalindex backar klockan 13.37 med 0,3 procent till 437 och OMXS30-index sjunker 0,2 procent till 1.403. Omsättningen är 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Börserna i hela Europa blinkar rött i dag efter vinstvarningar från bland annat Lufthansa.

”Det här skulle kunna vara starten för en potentiellt tufft kvartal för vinsterna. Det finns ett stort gap mellan var marknads- och vinsttrenderna går. Omfattningen på Lufthansa indikerar att det åtminstone delvis beror på det ekonomiska klimatet”, sade Andrea Williams på Royal London Asset Management till Bloomberg.

Fler än väntat köpte kläder på H&M under maj. Den totala försäljningen ökade med 19 procent under månaden, jämfört med i fjol. Förväntningarna låg på en ökning om 11,5 procent. Aktien är upp 0,8 procent.

Samtidigt rapporterade konkurrenten Inditex ett resultat och försäljning som var bättre än väntat.

Clas Ohlsons resultat i räkenskapsårets fjärde kvartal var sämre än väntat, då bolaget oväntat gjorde en förlust i stället för en liten vinst. Samtidigt var försäljningen i maj, som inleder det nya räkenskapsåret, klart bättre än väntat. Marknaden har tagit fasta på det negativa, och aktien backar med 4,5 procent.

Även Systemair delårsrapporterade i dag. Ventilationsbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 267 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal, vilket var klart bättre än väntade 224 miljoner. Aktien stiger med 0,4 procent.

Kungsleden kommer att överklaga de skattedomar från förvaltningsrätten som bolaget meddelade i går och reserverar samtidigt 1.640 miljoner i det andra kvartalet för tidigare domar, som man också överklagar, från kammarrätten. Aktien är ned 1,8 procent.

Venue Retail stiger 0,5 procent trots att försäljningen i jämförbara enheter sjönk igen i maj. Det var nionde månaden i rad med sjunkande försäljning.

Shamaran Petroleum sjunker 4,9 procent. Bolaget har verksamhet i irakiska Kurdistan, vilket ligger relativt nära staden Mosul som tagits över av islamister. Swedbank sänkte på grund av oroligheterna sin rekommendation för norska DNO som också har verksamhet i regionen.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Trelleborg och Husqvarna medan Arcam och Astra Zeneca får rekommendationen sälj.

Trelleborg är dock ned 0,4 procent, medan Husqvarna ökar med 0,8 procent. Arcam faller tillbaka med 4,7 procent medan Astra Zeneca stiger 0,4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.