Commerzbank: ECB sänker räntan redan i juli

Europeiska centralbanken, ECB, kommer troligtvis att sänka sin styrränta redan vid nästa policymöte i den 25 juli. Den bedömningen gör den tyska storbanken Commerzbank.
Commerzbank: ECB sänker räntan redan i juli - mario-draghi-ecb-affarsvarlden-700_binary_6854311.png

Deras tidigare prognos låg på en sänkning först under fjärde kvartalet.

I ett kundbrev motiverar bankens seniorekonom Michael Schubert prognosändringen med att ECB-chefen Mario Draghi tidigare på tisdagen i Sintra sagt att ytterligare penningpolitisk lättnad kommer att bli nödvändig utan en förbättring av det ekonomiska läget.

Enligt Draghi kommer ECB-rådet ”de kommande veckorna” att diskutera hur penningpolitiska verktyg skulle kunna justeras.

”Med utgångspunkt i dessa uttalanden räknar vi med att depositräntan kommer att sänkas med 10 punkter redan vid nästa möte i juli (tidigare prognos: fjärde kvartalet)”, skriver Commerzbanks ekonom.

Han tror att Draghi påverkats av de senaste dagarnas fall i de marknadsbaserade inflationsförväntningarna och att han därför i sitt tal underströk centralbankens villighet att agera.

”Han refererade till de fortsatta nedåtriskerna för eurozonens ekonomi och konstaterade att ’i avsaknad av en förbättring’ kommer ytterligare penningpolitisk stimulans att behövas”, skriver Schubert.

ECB-chefen uteslöt inga instrument. ECB skulle kunna justera sin framåtblickande guidning för styrräntorna, sänka depositräntan och skulle sedan också kunna tänka på att ”lindrande åtgärder för att begränsa eventuella sidoeffekter”.

Enligt Draghi har ECB och ”betydande utrymme” för ett förnyat QE-program.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.