Danderyd chockhöjer skatten

Skattebetalare i Danderyd strax norr om Stockholm kommer från och med årsskiftet att betala 1,40 kronor mer per intjänad hundralapp. Höjningen är något utöver det vanliga, enligt SKL.

– Jag har inte koll på att någon har höjt så mycket de senaste åren, utan en kraftig skattehöjning brukar ligga på en krona ungefär, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.

I och med skattehöjningen halkar Danderyd ur SCB:s lista över Sveriges tio kommuner med lägst skatt och hamnar på en mer normal skattesats, 31,03 procent. Samtidigt är det långt upp till Dorotea kommuns 35,15 procent.

Den chockhöjda kommunalskatten är ett resultat av den M-ledda kommunstyrelsens beslut och syftar till att få bukt med det skenande underskottet som utan åtgärder skulle landa på cirka 220 miljoner kronor vid nästa årsskifte, rapporterar SVT.

Utöver skattehöjningen hoppas kommunledningen att besparingar och effektiviseringar ska inbringa ytterligare 60 miljoner kronor.

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom och chef för avdelningen för ekonomi och styrning vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), beror underskottet till viss del på att kommunen har budgeterat för försäljningsinkomster som uteblivit när bostadsbyggandet tappat farten.

Dessutom har Danderyd, enligt Wallenskog, en väldigt låg kommunalskatt jämfört med kommunens standardomkostnader, som ligger strax under snittet.

– Det kanske går i några år men att ha en så låg kommunalskatt och inte ha väldigt mycket lägre kostnader än snittet, det kan vara svårt att få ihop, säger hon.

Att kommunledningen nu höjer skatten för att återställa budgeten visar, enligt Wallenskog, att man tar den ekonomiska situationen på allvar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.