ECB: Facebooks kryptovaluta ett hot mot euron

Facebooks föreslagna digitala valuta Libra skulle kunna undergräva ECB:s förmåga att bedriva penningpolitik och Europa bör ignorera deras lockrop med "förrädiska löften". Det sade Yves Mersch, ledamot i ECB:s direktion, på måndagen rapporterar Reuters.
ECB: Facebooks kryptovaluta ett hot mot euron - mark-zuckerberg-facebook-affarsvarlden-700_binary_6849621.jpg

Facebooks kryptovalutaprojekt utgör i förlängningen ett hot mot euron, menade ECB-ledamoten Yves Mersch i ett tal på måndagen.

Projektet kan underminera Europeiska centralbankens penningpolitik och riskerar att försämra eurons ställning både internationellt och som enskild valuta i euroområdet, menade han.

Kryptoprojektet Libra, där Facebook avser ge sina 2,5 miljarder användare möjlighet att genomföra transaktioner i en egen valuta, liknar en kartell, menar Yves Mersch. Detta givet att projektet backas upp av en mängd banker samt betalkorts- och techbolag som agerar ”kvasi-regenter” som utgivare av valuta. Motsättningen ligger i att bolag tjänar sina aktieägare, medan konventionella penningutgivande myndigheter, som bolagen kringskärs med en egen valuta, tjänar folket och allmänheten.

”Jag hoppas verkligen att Europas medborgare inte lockas av att strunta i säkerheten bakom hälsosamma etablerade betallösningar till förmån för dessa bedrägliga lockrop från Facebook”, sade Yves Mersch.

Kopplingen mellan värdet av konventionella pengar och av en statsapparat som folk faktiskt litar på är fundamentalt, menade Yves Mersch, något han hävdar att Facebook står helt i avsaknad av.

”Den (Libra) är avsedd att släpps av samma folk som haft svårt att förklara sig inför myndigheter i USA och EU utifrån hur våra demokratier hotas av hur de hanterat användarnas data på sin sociala medieplattform”, sade Yves Mersch utan att direkt referera till den uppmärksammade dataskandalen med analysföretaget Cambridge Analytica i centrum.

Dessutom finns en särskild svag punkt för Europa, givet att Facebooks dotterbolag som är ämnat att hantera Libra (Calibra) är upprättat i Schweiz och de flesta av bolagen som backar kryptovalutan är amerikanska. EU:s myndigheter, som på sätt och vis kringskärs, ställs därför inför en särskilt svår utmaning från Libra.

”Pengar är en offentlig nytta och pengars koppling till statligt mandat är orubbligt. Idén om statslösa valutor är en avvikelse som aldrig förr i mänsklighetens historia har lyckats. /…/ Pengar kan endast vara tillförlitliga och nyttjas som socioekonomisk funktion om de backas upp av en självständig och tillförlitlig offentlig institution som själv har offentlighetens förtroende och som inte står inför intressekonflikter som hos privata institutioner”, sade Yves Mersch.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.