ECB:s Lagarde: Det är viktigt för centralbankerna att hålla inflationsförväntningarna förankrade

ECB-chefen Christine Lagarde har betonat att det är viktigt för centralbankerna att hålla inflationsförväntningarna fast förankrade. Bankens chefsekonom är försiktigt optimistisk.
ECB:s Lagarde: Det är viktigt för centralbankerna att hålla inflationsförväntningarna förankrade - Germany European Central Bank
Christine Lagarde, chef över ECB. Foto: Michael Probst/AP

Det rapporterar Forexlive. ECB:s nästa räntemöte är den 14 september och inför det uttalar sig även ECB:s chefsekonom Philip Lane, som menar att den inflationsavmattning som syns är välkommen men att mer data behövs innan man kan utropa en seger.

Det uppgav Lane i en intervju med irländska affärstidningen The Currency.

Förra veckans data visade att det underliggande pristrycket håller på att avta. Enligt Lane är detta ”mycket välkommet”, men samtidigt otillräckligt.

”Som jag sagt, data om en månad är bara en bit information. Vi måste se att det fortsätter”, sa Lane.

På marknaden råder en 25% sannolikhet för att ECB höjer styrräntan den 14 september. Trots den låga sannolikheten tror man att ECB kommer genomföra en till räntehöjning till 4% innan året är över. Därefter väntas ECB börja sänka styrräntan från och med mitten av 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG