Ekonom om tunga veckan: ”Nu stänger centralbankerna dörren bestämt”

En tung makroveckan står för dörren med flera räntebesked från världens centralbanker. Bland annat ska amerikanska Federal Reserve och Riksbanken komma med räntebesked. "Vår tro är att Riksbanken väntar in en sänkning från ECB”, säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman till Affärsvärlden.
Ekonom om tunga veckan: ”Nu stänger centralbankerna dörren bestämt” - Kopelman Fed

Det är en minst sagt tung makroekonomisk vecka vi har framför oss. På onsdag kommer Federal Reserve med räntebesked och på torsdag följer Riksbanken och Bank of England efter med sitt besked.

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, konstaterar att det ”inte är de största besluten” som väntas komma från centralbankerna den här veckan.

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB. Foto: Pressbild

”Centralbankerna befinner sig i ett läge där man mer bestämt stänger dörren till ytterligare räntehöjningar. Fed gjorde det i viss mån redan i december, nu förstärker man kanske det budskapet i januari”, säger Kopelman till Affärsvärlden.

Riksbanken ovillig

För Sveriges del lär riksbanksdirektionen också vara försiktiga med att skicka signaler om när en räntesänkning kan komma.

”Riksbanken kommer vara ovillig att bekräfta förväntningar på snabba räntesänkningar. Nu har marknaden rört sig lite fram och tillbaka där, om att det skulle komma sänkning i mars. Nu är det maj som gäller, som också är vår prognos”, säger Elisabet Kopelman och berättar att Riksbanken inte vill riskera att kronan försvagas igen.

”Vår tro är därför att Riksbanken väntar in en sänkning från ECB”, säger Elisabet Kopelman och lyfter fram att Riksbanken lär strama åt sin obligationsportfölj och öka takten på försäljningar där till 7-8 miljarder kronor per månad från dagens 5 miljarder.

STORBANKERNA: SÅ GÖR RIKSBANKEN

Nordea: Riksbanken kommer från maj till december i år att sänka räntan i snabb takt. I slutet av 2024 kommer den ligga på 2,5%.

Handelsbanken: Riksbanken sänker räntan första gången i juni. I slutet av 2024 kommer styrräntan att ligga runt 3,25% och andra halvan av 2025 är den nere på 2,25%.

SEB: Riksbanken sänker i maj och styrräntan tippas landa på 3% i slutet av året och 2,25% i slutet av nästa år

Fed ser inflationen falla

På andra sidan Atlanten är det också spänd väntan på besked från Fed.

”Marknaden fortsätter prisa in en mars-sänkning men nu är det mer 50-50 om att Fed sänker räntan då. Fed ser att inflationen fallit och att ekonomin går in för en mjuklandning, men vill ha ytterligare bevis och datapunkter för att det faktiskt blir så. Ekonomin går fortfarande starkt i USA och konsumtionen fortsätter att tuffa på, så Fed är inte under press att snabbt svänga om utan kan avvakta till senare i vår”, säger Elisabet Kopelman och berättar att Fed lär fortsätta att minska på sin obligationsportfölj genom att inte återinvestera alla obligationer som förfaller men att tidpunkten för att sänka takten i neddragningen ändå närmar sig.

”Fed kanske kommer att hinta om hur mycket överskottslikviditet de vill ha framöver”, säger hon.

SUPERMAKROVECKAN

Måndag: Sverige BNP-indikator

Tisdag: IMF konjunkturrapport, Sverige konjunkturbarometer

Onsdag: Federal Reserve Räntebesked

Torsdag: Riksbanken räntebesked, Bank of England räntebesked

Fredag: USA arbetslöshet

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco