Emirates överväger fönsterlösa flygplan

Emirates har hittat en ny effektiviseringsmetod. Flygbolaget överväger nu att slopa fönster på sina framtida plan.

Flygbolaget Emirates verkar planera för en fönsterlös framtid. Det rapporterar Business Traveller, som skriver att Emirates överväger att slopa fönster på sina framtida plan.

Detta är en förlängning av de ”virtuella fönster” som skapats för Emirates nyaste Boeing 777, där även mittenkolumnen i första klass skulle få fönsterutsikt. Utsikten från dessa fönster skapas via kameror som fästs utanpå flygplanet och visas på skärmar inne i planet.

Flygbolagets ledning har nu kommit fram till att även de vanliga fönstren i flygplanen skulle kunna bytas ut mot den virtuella versionen.

– Föreställ att du går på ett flygplan som saknar fönster, men när du kommer in i planet så finns det fönster, säger Emirates vd Tim Clark.

Ändringarna skulle dessutom effektivisera flygningarna när det finns färre strukturella svagheter i form av fönster, menar vd:n.

– Flygplanen är lättare, flyger fortare och högre och dessutom kräver de mindre bränsle.

Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten, EASA, ser heller inte några potentiella risker jämfört med riktiga kabinfönster.

Den stora frågan är hur passagerare kommer ta till sig de fönsterlösa planen. Det är fortfarande oklart när planen ska stå klara om Emirates beslutar sig för att gå vidare med det nya konceptet.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.