Laddar

”En unik entreprenör”

En av de största entreprenörerna i svenskt näringsliv, och en person som bröt upp monopol inom TV- och telekomsektorn. Det är omdömen som återkommer när näringslivet ger sin syn på Jan Stenbeck.

Jan Stenbeck beskrivs av flera som en virvelvind som ställt väl beprövade begrepp och uppfattningar på ända sedan han klev in på den svenska näringslivsscenen. Han var först med att starta kommersiell TV och bröt monopolet när han sjösatte TV3. Han var också först med att bryta upp det svenska telemonopolet och var en föregångare inom både fast- och mobil telefoni.

“Han var en person som brände sitt ljus i bägge ändar och vi som fick komma i närheten av det fick upplysa en enorm lyskraft. Han var fullständigt unik som entreprenör och det intrycket kommer att bestå. Det finns ingen som kommer i närheten av honom i Sverige”, säger Sven Hagströmer, som sitter i styrelsen för Tele2 och som känt Stenbeck länge.

“Jag såg honom redan på skolgården när han sålde collegetröjor. Det var en väldigt glad,duktig och begåvad person redan då.”

“Som det så ofta är med starka personer, så betyder den egna hälsan betyder inte så mycket. Till slut så säger kroppen ifrån.”

“Han var en av de riktigt stora entreprenörerna i svenskt näringsliv. Han hittade hela tiden nya områden att investera i, och var långt ifrån en förvaltare. Det är en mycket stor förlust för svenskt näringsliv att han är borta, han hade säkerligen mycket att ge. Det blir ett stort tomrum efter honom”, säger Stellan Björk, journalist som granskat Stenbeckssfären.

Journalisten och författaren Ronald Fagerfjäll tror att Jan Stenbeck kommer att lämna ett tydligt avtryck inom svenskt näringsliv.

”Han hjälpte ju till att avreglera både den fasta- och mobiltelefonin, samt TV-monopolet. Han har verkligen betytt mycket för den svenska informationsbranschen. Han var en mycket stor entreprenör”, säger han och fortsätter:

”Han påverkade en hel generation svenskar inom näringslivet, de som kanske är runt 35 år i dag. Många har arbetat inom hans bolag och har lärt sig av honom hur man driver företag på ett annat sätt än vad vi svenskar annars var vana vid, på ett mer amerikanskt sätt.”

Ronald Fagerfjäll pekar på att flera av de personer som hoppade av från Stenbeckssfärens bolag gick vidare och startade egna bolag, bland annat Icon och Spray.

Sven Hagströmer tror att Stenbecksfären kommer att bestå.

“Jag tror att sfären har tillräcklig kraft att överleva, i och med att bolagen kommit in i en ny fas och har väldigt starka ledaresom för det här vidare. Det är väl det bästa sättet att förvalta arbet efter Jan att se till att det här blir fortsatt framgångsrikt”, säger han.

Att Jan Stenbeck är kontroversiell är inget konstigt, menar Hagströmer.

“Att vara kontroversiell är att sköta sin egen roll. Det är mycket enklare låta halvbra direktörer sitta kvar på sin post, istället för att som Jan låta bara det bästa vara gott nog.”

Ronald Fagerfjäll tror dock inte att Jan Stenbeck kommer att gå till historien som den riktigt store och framgångsrike affärsmannen och företagsbyggaren.

”I värsta fall kan hela företagsimperiet rasa eftersom det är så skört, men som katalysator i svensk ekonomi så tillhör han de stora inom svensk ekonomisk historia. När man ska förklara utvecklingen under 1980- och 90-talen så kommer han att spela en central roll”, säger Ronald Fagerfjäll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.