Ericsson sätter hoppet till ungdomar

Ericssons popiga sponsorskap av MTV Europe Music Awards har en baksida av blodigt allvar. Åtta av tio ungdomar skaffar mobiltelefon, fler än i något annat segment. Och ungdomar väntas vara de som kommer att driva användningen av tredje generationens mobiltelefoni.

I det ljuset kan Ericssons stora satsning på ungdomar och MTV avgörande bli för bolagets framtid som mobiltelefontillverkare. Ericsson är huvudsponsor till pågående MTV Europe Music Awards i Stockholm. Musik och underhållning är det långsiktiga tema som Ericsson valt för att försöka komma igen som ungdomsvarumärke.

Enligt Telia skaffar sig åtta av tio ungdomar mobiltelefon. Den totala penetrationen i Norden är cirka 60 procent. Ungdomar är alltså den målgrupp med klart högst penetration.

Ungdomar är också beslutspåverkare när det gäller den övriga familjens val av abonnemang och mobiltelefoner, enligt flera operatörer. En nöjd ung kund är självklart viktig för att säkra framtida försäljning. ”Det är ingen hemlighet att vi inte är starkast bland ungdomar. Nokia är mycket starka där”, säger Peter Bodor som är presschef och ansvarig för Ericssons musiksponsorsatsningar.

Ericsson har inga uppgifter på marknadsandelar när det gäller ungdomar, enligt Peter Bodor.

Men Ericsson gör stora insatser för vinna dessa unga kunder. Ericsson har till exempel ett treårskontrakt med MTV Europe. I Asien lanserade Ericsson den virtuella VJ:n Lili som spelar musikvideos och svarar på tittarfrågor sex kvällar i veckan i MTV Asia. Även i USA kommer Ericsson att använda musik- och underhållningstemat framöver.

Men denna marknadsföring kommer inte att påverka försäljningen på kort sikt. Ericsson har nämligen ännu inte en konkurrenskraftig produkt för ungdomssegmentet. Modellen A2618 är hopplöst långt efter och de andra konkurrenterna. Den lanserades i somras men ligger orörd på hyllorna i butikerna.

Nya Nokia 3310 säljer däremot slut på nolltid och är svår att få tag i. Det återstår att se om Ericssons nya ungdomsmodell T20 kan konkurrera. Det dröjer några veckor till innan den når butikerna.

Men Ericssons stora investering i att vinna plats i ungdomars medvetande är viktig för framtiden. 3G-marknaden väntas nämligen drivas av ungdomar.

”Vi tror att ungdomar blir de som vågar använda 3G först. Tidigare var det affärsmännen som drev den nya tekniken. Nu tror vi att kidsen blir först med att skicka bilder, digitala vykort, lyssna på musik och skicka SMS”, säger Peter Bodor.

”Musik, biljetter till bio och konserter laddas ned i framtidens mobilterminaler. Det hänger ihop, musik, underhållning, vår marknadsföring och våra produkter”. Ericsson har lanserat tillbehören FM-radio, MP3-spelare och chatboard. Men det finns en viss motsättning i det här, enligt Peter Bodor. ”Ny teknik är dyr. Men vi tror att priserna kommit ner så mycket när 3G verkligen slår igenom att det blir ungdomarna som driver användningen”, säger Peter Bodor. Det är förbryllande att Ericssons pågående 600 Mkr-kampanj för mobilt internet, den största reklamkampanj företaget någonsin gjort, vare sig riktar sig till ungdomar eller har musik som tema. I en av filmerna oroar sig en äldre man om han kan äta pizza med ansjovis trots att han i framtiden får mycket information via mobilt internet.

”Det där är en koncernkampanj. Du får fråga dem om varför de väljer det spåret”, säger Peter Bodor. ”På konsumentdivisionsnivå har ledningen valt temat musik och underhållning. Det är ett långsiktigt beslut”. Ericssons musik- och underhållningstema startade med en lyckad produktplacering i James Bond-filmen Tomorrow Never Dies för några år sedan. ”Den produktplaceringen var inte så genomtänkt. Men den visade att många säljaktiviteter kunde knytas till ett sådant tema”, säger Peter Bodor. ”Sedan försökte vi hitta något där vi kunde vara litet ensamma. Och musik och underhållning ligger nära det vi håller på med. Vårt Consumer Lab i Lund har gjort en många undersökningar som visar att kommunikation och musik passar väldigt bra ihop”.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight